Предложението на БСП за хранителни квоти в магазините не мина

Предложението на левицата бе отхвърлено с голямо мнозинство, като дори някои членове на партията не го подкрепиха

Търговските обекти няма да имат квота за продажба на български храни. Депутатите отхвърлиха на първо четене промените в Закона за храните, предложени от БСП, които задължаваха магазините да продават определен минимален дял български храни. Квотният принцип бе отхвърлен със 102 гласа „за“, 19 „против“, а 90 се въздържаха.

В законопроекта бе записано, че при млякото и млечните продукти делът трябва да е 70%, при месото и месните продукти - 25%, а за пилешкото минимум 50%.

При неизпълнение на задължението за осигуряване на български продукти се предвиждаше санкция до 10% от годишния оборот на групата стоки, по отношение на която изискването не е изпълнено. Вносителите предложиха събраните суми от санкции да постъпват във Фонд „Земеделие“ за подпомагане на местното производство.

В представянето на мотивите народният представител от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова обясни, че от 2016 г. българските земеделски стопани получават субсидии за обвързана подкрепа, за които трябва да произвеждат определено количество продукция и тя да е реализирана. „Искаме сивият сектор да изчезне, производителите да реализират продукцията си, а не им осигуряваме равен достъп до пазара“, коментира тя, цитирана от „Фокус“. Според нея ако тази тенденция продължи, обвързаната подкрепа няма да има никакво значение и средствата ще бъдат загубени.

По време на дебатите Петър Кънев от БСП посочи, че двойният стандарт при храните го има, а българските стоки са трудноконкурентни на западните и трябва да се намери решение.

Георги Станков от ГЕРБ обясни, че предлаганите промени не могат да изпълнят целта да стимулират предлагането на български стоки, а въвеждат ограничения в избора на потребителя.

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че браншовите организации са против законопроекта. Според него той ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени. „Искате сами да си налагаме санкции, да си наложим ембарго, това звучи абсурдно“, заяви той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.