Радев: Армията не може да гарантира независимостта и суверенитета на България

Причините според президента са политическа недалновидност, системното недофинансиране и кампанийност

Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната. Това каза президентът Румен Радев , който участва днес в честването на патронния празник на Военната академия "Георги Стойков Раковски", цитиран от БТА. Той също така смята, че страната ни няма как да участва ефективно в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Според Радев причините да се стигне до тази невъзможност въоръжените сили да изпълняват конституционно заложените си цели са дългогодишната политическа недалновидност, системното недофинансиране и кампанийност. „Причините са до болка познати - липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав“, каза президентът Радев.

Той посочи, че за преодоляването на негативните тенденции държавното ръководство предприема мерки, като открои приетите важни проекти за инвестиционни разходи и гарантираното им финансиране. Президентът добави, че като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2% разходи за отбрана от БВП, една пета от които да бъдат за инвестиции.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: армия | Румен Радев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини