Решено: Частна фирма ще строи нова метростанция в София

До 4 години започва строителството на линията на метрото, която ще стига до кварталите „Слатина” и „Гео Милев”

Снимка: Икономика
Столичният общински съвет одобри предложението частна компания да плати над половината от стойността на новата метростанция в София между спирките на бул. "Сливница" и кв. "Обеля". Тя ще бъде в района на Бакърена фабрика, каза главният архитект на общината инж. Здравко Здравков.

Както Economic.bg първи написа, американската фирма "Арселанд Еспрея" ЕАД е предложила сама да финансира 51% от проекта, а останалото да се плати от общинската компания "Метрополитен" ЕАД. На същото място е и бъдещата жп гара "Обеля", която ще е крайна спирка за влаковете от Елин Пелин, минаващи през Централна гара.

В транспортния възел ще се пресичат жп линия с метроучастъка на станциите "Сливница" и "Обеля", включваща нова метростанция, перони на жп спирка и независима връзка на Линия 2 на метрото с депото. 

По предварителни разчети на "Метрополитен" ЕАД целият проект ще струва около 24 млн. лв. Доклад на дружеството посочва, че в този участък вече има прокопан тунел и той може да е готов за две години и половина. През него ще минават от 7000 до 10 000 пътници дневно, ползващи метрото. 

"Арселанд Еспрея" ЕАД отдавна са заявили инвеститорски интерес в този район, тъй като преди време са закупили там терени и имат намерение да строят жилищен комплекс. 

Междувременно стана ясно, че до 4 години, през 2021 г., ще започне строителството на линията на метрото, която ще стига до столичните квартали "Слатина" и "Гео Милев" и до зала "Арена Армеец" и мола на "Цариградско шосе". В момента се проектира заданието.

Това ще бъде разширение на Линия 3, която в момента се изгражда. Директорът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев посочи, че в момента се готви проект за нови 7 км, като отново ще се търси финансиране от Оперативна програма „Транспорт”.

По повод инициативата на американската "Арселанд Еспрея" да изгради спирката между "Люлин" и "Обеля", Братоев каза още, че има проект и за спирка при ИКЕА. Собствениците на веригата обаче не са потвърдили, че ще осигурят финансиране. Те са финансирали само проектирането.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: метро | Слатина | спирка | Арселанд Еспрея | Гео Милев