Резултатът от мерките в държавната енергетика се оценява на 130 млн. лв.

Част от оборудването за АЕЦ „Белене“ вече е на пристанището в крайдунавския град

09:56 23.03.2017
Резултатът от предприетите в изминалите два месеца мерки в държавната енергетика се оценява на 130 млн. лв. Това каза служебният енергиен министър Николай Павлов в ефира на bTV. Събрани са просрочени вземания, повишена е събираемостта от концесиите, спестени са средства от купуване на емисии и са оптимизирани паричните потоци.

Павлов даде за пример "Булгаргаз", което е успяло да събере просрочени вземания от топлофикационни дружества на стойност около 40 млн. лв. Повишената е събираемостта на концесионни възнаграждения, усвоени са гаранции и са заведени съдебни искове срещу концесионери, които не ги плащат.

„В резултат на новия пазарен метод за закупуване на емисии от страна на ТЕЦ "Марица Изток 2" се спестяват 55 млн. лв.“, каза още министърът. По неговите думи още около 15 млн. лв. ще бъдат спестени в резултат на предприетите мерки за оптимизиране на паричните потоци на дружествата и преструктуриране на междуфирмената задлъжнялост в рамките на БЕХ.

Николай Павлов коментира и темата с вече платеното оборудване за АЕЦ „Белене“. „Първата пратка от оборудването за АЕЦ "Белене", което българската страна придоби след плащане по арбитражното дело, вече е на пристанището в Белене, а до края на август се очаква да пристигне цялото оборудване“, каза министърът. „Как то ще бъде използвано е въпрос на бъдеща енергийна стратегия и политическо решение“, смята Николай Павлов. Като аргумент при разглеждане на решението за това той припомни голямата сезонна неравномерност на електропотреблението в страната – от по-малко от 3 хил. до над 8 хил. мегавата.

Решението за нова цена на природния газ за вътрешния пазар ще бъде взето от регулатора, но дори той да одобри поскъпване с 29.7%, цената пак няма да достигне 405 лв/1000 куб.м., каквато беше през второто тримесечие на 2016 г., поясни Павлов. По неговите думи поскъпването на природния газ е мотивирано с увеличените цени на петрола през последните 9 месеца, което се отразява във формулата за изчисляване на газовите цени. В момента имаме най-добра цена в региона и показател за това е липсата на желаещи за внос, каза енергийният министър.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: енергетика | Николай Павлов | финансово състояние | министър | Белене

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини