Русия постави Крим на новите си банкноти

Те са с номинал от 200 и 2000 рубли

Нови банкноти с номинал от 200 и 2000 рубли бяха представени от председателя на Банката на Русия Елвира Набиулина, съобщава агенция ТАСС.  

На новите купюти от 200 рубли са изборазени руини от древния Херсон, паметникът на потопените кораби край Севастопол, а на 2000 рубли мост във Владивосток и космодрумът „Васточний” в Амурския край.


Новите банкноти трябва да бъдат пуснати в обращение до края на 2017 г. Това ще се случи плавно, тъй като е международна практика за борба с фалшификаторите, каза Набиулина.

„Банкнотите излизат в обращение днес. Първите ще получат регионите, които за изобразени на тях – Далечния Изток, Крим и също Москва”, каза тя. По думите й масовото навлизане на банкнотите ще започне през декември, когато и банките и търговските предприятия ще приключат подготовката.


Междувременно стана ясно, че най-големите банки на Кримския полуостров – РНКБ и „Генебанк” отчитат много висок интерес на жителите на региона към новите банкноти с номинална стойност 200 и 2000 рубли. 

В левов еквивалент стойността им е съответно 5.72 лв. и 57.15 лв.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | Крим | стойност | изображения | рубли