С 10 млн. лв. следят качеството на питейната вода

С европейски пари ще бъдат оборудвани 10 лаборатории за осъществяване на мониторинг

17:56 30.03.2017

Министерството на околната среда и водите отпусна 10 млн. лв. на здравното министерство за подобряване на качеството на питейните води.

Договорът за безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ беше подписан днес между служебните министри на околната среда и водите Ирина Костова и на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

С парите ще бъдат оборудвани 10 лаборатории за осъществяване на мониторинг на качеството на питейните води. Новата апаратура ще подобри работата на регионалните здравни инспекции в Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и София, както и на Националния център по радиобиология и радиационна защита в София. С изпълнението на проекта ще се подобрят възможностите на лабораториите от системата на Държавния здравен контрол чрез разширяване на обхвата и повишаване на техническия капацитет за анализиране в пълен обем на задължителните по европейско и национално законодателство показатели, свързани с гарантиране на качеството и безопасността на питейната вода.

Семерджиев благодари за добре свършената работа и даде висока оценка за ползите от проекта.  „Изкушавам се като човек от здравната сфера да кажа, че хората сме това, което дишаме, пием и ядем и чистотата на водата, контролът върху нея и спазването на стандартите е гаранция, че децата ни ще живеят в чиста среда. Това е предпоставка за доброто им физическо развитие“, подчерта д-р Илко Семерджиев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МОСВ | мониторинг | лаборатории | питейна вода

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини