12 сгради, които предизвикват гравитацията (галерия)

Те са дръзки и красиви

Ако има едно базово изискване в архитектурата, то е със сигурност е построеното да остане в изправено положение. Забравете всяка естетическа цел, архитектите биха били без работа, ако сградите им не успяват да изпълнят това условие, пише Architectural Digest.

И все пак някои архитекти дръзват да предизвикат универсалния закон на Нютон за гравитацията. Те проектират сгради, които не само изглежда, че се противопоставят на логиката, но и са красиви.

Вижте 12 сгради, които сякаш предизвикват гравитацията:

1. Hypo Alpe-Adria Bank, Удине, Италия


Снимка Morphosis Architects

Проектът е на архитектурна фирма Morphosis Architects. Архитектите са наклонили цялата сграда с 14 градуса на юг, така че горните етажи естествено да засенчат долните, като по този начин се пести енергия.

2. Къщи-кубове – Ротердам, Холандия


Снимка Wikipedia

Архитект Пиет Блом е автор на проекта. Дизайнът на 38-те жилища има за цел да оптимизира пространството.

3. Слънчева пещ Odeillo – Франция


Снимка Wikipedia

Тя се намира в пиринейския регион Font-Romeu-Odeillo-Via и е най-голямата слънчева пещ в света. Местоположението е избрано поради продължителността (повече от 2500 часа годишно) и качеството на слънчевата светлина, която достига до района.

4. Балансираща плевня – Торингтън, Англия


Снимка Wikipedia

Автор на проекта е студи MVRDV. Единият край на този дом е на нивото на земята. Другият обаче виси, сякаш е на височината на дърветата, което се случва без изкачване нас тълби.

5. MARTa Herford  - Херфорд, Германия


Снимка Wikipedia

Музеят на изкуството в Херфорд е дело на прочутия Франк Гери и на Хартвиг Рулкотер. А на входа му има и статуя на Тупак Шакур.

6. Танцуващата къща – Прага, Чехия


Снимка Wikipedia

И този шедьовъре дело на Франк Гери, а проектът е вдъхновен от Фред Астер и Джинджър Роджърс.

7. NORD/LB Bank Хановер, Германия


Снимка Wikipedia

Проектът е на архитектурна фирма Behnisch, Behnisch & Partner. Банката е инвестирала в колекция от произведения на изкуството, включваща около 3000 творби на поклонниците като Георг Базелиц, Герхард Рихтер, Сол ЛеУит, Джеф Коунс и Джанис Кунелис. Произведенията са изложени в няколко фирмени сгради.

8. Учебен корпус на Техническия университет в Нанянг, Сингапур


Кадър YouTube

Проектът е на Heatherwick Studio, а дизайнът цели да преосмисли начина, по които се изграждат академични сгради, като позволява на студентите и преподавателите да взаимодействат по-лесно в открита среда.

9. One Central Park Сидни, Австралия


Снимка Wikipedia

Архитектът на този шедьовър е Жан Нувел. С комбинация от различни растения и цветя на екстериора, достигащи почти 165 фута височина, вертикалната висяща градина на сградата е най-високата в света.

10. Ragnarock Роскилде, Дания


Снимка http://museumragnarock.dk

Автори на този проект са студиата MVRDV и COBE. Град Роскилде е пълен със стари фабрики за цимент, което прави дизайна на музея "Рагнарок", посветен на рок музиката, още по-вълнуващ.

11. Solo House – област Матараня, Испания


Снимка http://www.solo-houses.com

Студио Takei Nabeshima Architects е проектирало тази къща с форма на обърната пирамида като идеята е за вграждането на модерна архитектура в приодата.

12. Център Гайдар Алиев – Баку, Азербайджан


Снимка http://www.heydaraliyevcenter.az

Гранд дамата на архитектурата Заха Хадид е автор на проекта за културния център, носещ името на бившия президент на Азербайджан. Сградата спечели награда за дизайн на годината за 2014 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: сгради | галерия | дизайн | архитектура | гравитация