Ще намалеят ли заплатите без добавка за стаж

Синдикатите заплашват да излязат на протест, ако се реши отпадането

Работодателите предложиха през миналата седмица за отпаднат добавките за прослужен стаж към работните заплати. Според тях това няма да доведе до намаляване на доходите на работещите.

По темата дебатираха изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

„Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна. Те ще бъдат запазени, ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби”, коментира Данев. Той посочи като пример, че за една година доходите са нараснали 9,8%, докато БВП се е увеличил само с 3,6 на сто. А това е показателно, че работодателите вдигат заплатите. 

Данев допълни, че България е единствената страна в ЕС, където има класове и минимални осигурителни прагове.

Лидерът на "Подкрепа" контрира, че има много страни в Европа, където има минимална работна заплата и клас прослужено време. Той заплаши, че ако се вземе решение за отпадане на тази добавка, синдикатите ще излязат на протести.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Божидар Данев | доходи | стаж | Димитър Манолов | добавка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини