Швейцарски град ще приема данъчни плащания в bitcoin

Местните служители се опитват да обозначат общината като "CryptoPolis"

Жителите на швейцарския град Киасо ще могат да плащат данъците си в bitcoin от януари 2018 г., съобщава NewsBitcoin. Единственото условие е сумата да не бъде по-малка от 250 франка (263 долара), обяснява кметът на града Бруно Аригони.

Това решение е взето от властите след консултации с редица компании, развиващи блокчейн технологии в кантон Тичино, включително Киасо.

По думите на кмета единственият италиано езичен кантон в Швейцария може да се превърне в един от водещите центрове за развитие на блокчейн технологиите както в страната, заедно с кантон Цуг, така и в цяла Европа.

Представителите на Киасо се надяват, че разширяващата се индустрия за криптограми може да замени изгубените данъчни приходи от намаляващия местен банков сектор. Местните служители се опитват да обозначат общината като "CryptoPolis" в опит да привлекат стартиращи фирми в областта. По информация на Аригони вече осем подобни компании са установили седалище в региона.

В прессъобщението се посочва също, че "изпълнителният орган ще оцени възможността да участва като основател в създаването на фондация с нестопанска цел Chiasso Blockchain/Bitcoin (BHB), в която ще участват някои от най-висшите представители на технологията".

От 2018 г. Швейцария приема нови стандарти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за обмен на данъчна и банкова информация. Във връзка с това бизнесът въз основа на банковата тайна ще загуби предишното си значение за страната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: данъци | плащане | Bitcoin | криптовалута | швейцарски град | Киасо