Созопол, Черноморец и Лозенец ще пречистват отпадъчните води с нови съоръжения

Това стана ясно от проверката на министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова в комплексите

Снимка: МОСВ
17:10 02.06.2017
Отпадъчните води на курортите Созопол, Черноморец и Лозенец ще бъдат пречиствани с нови съоръжения през летния сезон. Това стана ясно от проверката на министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова в комплексите. 

За канализационната система на Созопол-Черноморец-Равадиново е реализиран проект: „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Созопол – първи етап“. В изградената и въведена в експлоатация пречиствателна станция постъпват отпадъчните води от Созопол, Черноморец, местност „Буджака“, вилно селище „Санта Марина“ и местност „Аклади“. Пречистените отпадъчни води се заустват  дълбоководно чрез тръбопровод  с дължина около 1929 м западно от къмпинг “Златна рибка“ в Созополски залив.През 2016 г. е изградена „Канално-помпена станция „Равадиново и напорен тръбопровод“ част от проект „Канализация на село Равадиново”. По този начин отпадъчните води ще постъпват до довеждащ колектор на ПСОВ-Созопол.

Резултатите от проверката показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителното за заустване. За обекта няма наложени санкции, заяви министър Димов.

В канализационната система на с. Лозенец, община Царево действа изградената канализационната система. 

В пречиствателната станция се отвеждат за механично и биологично пречистване отпадъчните води от с. Лозенец  и в.с. „Лозенец”. Пречистените отпадъчни води се отвеждат посредством колектор на 800 м в посока  югозапад и се заустват в дере в местността “Хаджи Яне“, на 50 м от преливника на микроязовир. 

Дължината на дерето от мястото на заустване до бреговата ивица е 1500  метра. Станцията е без необходимите съоръжения за отстраняване на азот и фосфор. През 2016 г. е изграден буферен /задържателен резервоар/ на вход ПСОВ, който задържа отпадъчните води, които идват към пречиствателната станция през най-натоварените часове на денонощието и ги отпуска за пречистване, когато притокът на вода спадне. Това не позволява вече непречистени води да се вливат в морето край Лозенец, допълни министърът.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пречиствателни станции | Черноморец | Созопол | Николина Ангелкова | Нено Димов | Лозенец