Стартъпите учредиха своя асоциация

Новото сдружение ще участва в Консултативния съвет за индустриална стабилност към Министерството на икономиката

Стартъпите в България учредиха своя асоциация, която ще представлява интересите им на Консултативния съвет за индустриална стабилност към Министерството на икономиката. Причината е, че учредяването на Сдружение „Национално представителство на българската стартъп предприемаческа общност”, на което учредяване домакин беше Министерството на икономиката.

Министърът на икономиката Емил Караниколов беше представляван от своя съветник Любомир Ганчев, който изтъкна изключително важната роля на предприемачеството и стартъп общността за икономиката на страната ни и посочи, че развитието им е сред приоритетите в политиката на министерството.

По думите на Ганчев, след учредяването на асоциацията, интересите на стартъп общността ще бъдат по-добре представени и защитени, чрез включването им в различните консултативни и управителни органи към отделните структури на изпълнителната власт. Ганчев изтъкна, че едно от най – сериозните предизвикателства пред стартиращите фирми е достъпа до финансиране. Той допълни, че Министерството на икономиката управлява както Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), по която за 2017 г. са предвидени над 70 млн. лв. безвъзмездни средства за стартиращи компании, така и ресурсите на Българска банка за развитие, с които също ще подкрепя жизнеспособни идеи на новорегистрирани дружества.

Натанаил Стефанов, член на Инициативния комитет на Сдружението и представител на стартъп общността, посочи необходимостта от обединение на стартъп организациите в страната и поясни, че основната цел на новосъздадената организация е да представлява предприемаческата общност пред държавната и общинска администрация, както и да служи за ефективен комуникационен канал между държавните институции и предприемачите.

На срещата присъстваха 35 представители от над 20 предприемачески организации, включващи НПО, споделени работни пространства, инвестиционни фондове и други. Учредителите изтъкнаха намерението си след учредяването на сдружението организацията да се разрасне максимално бързо като в нея се очаква да бъде включено широко представителство на предприемачески организации и стартиращи компании.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работодатели | синдикати | стартъпи | сдружение | стартиращи предприятия | асоциация