Столична община инвестира над 2 млрд. лв. в развитие на ВИК инфраструктура

Стратегията ще се изпълни за осем-годишен период

Снимка: Economic.bg
Столична община ще инвестира над 2 млрд. лв. в развитие на ВиК инфраструктурата в София през следващите осем години. Това стана ясно след приемане на "Стратегията за развитие на инженерната инфраструктура на територията на Столична община 2017-2025" от Столичният общински съвет, предава Агенция "Фокус".

С решение на КЕВР е приета инвестиционна програма на "Софийска вода" АД, в която се предвиждат инвестиции в размер на 209 159 млн. лв. до 2021 г. и още 167 328 млн. лв. до 2025 г. Прогнозираната сума от ВиК оператора за стратегията е 376 487 мл.н лв. Средствата ще бъдат насочени към поддръжка и реконструкция на съществуващата ВиК инфраструктура, както и в изграждане на нови обекти. 

"Идеята на Стратегията е изграждане на канализация в населените места на територията на София там, където все още няма такава, или е частично изградена. Предвижда се подмяна на съществуващата водопроводна мрежа, която е изключително амортизирана, както и корекция на речните корита, в близост до които минават колекторите на бъдещата канализация", обясни зам.-кметът на Столична община по направление "Инвестиции и строителство" Ирина Савина.

По думите й са инвестирани са разгледани всички възможни източници за финансиране. Тя допълни, че районите, в които ще се инвестира, не са тема на стратегията и този въпрос ще бъде взет под внимание, когато бъде изготвено регионалното прединвестиционно проучване. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | Столична община | ВИК инфраструктура