Търговията на дребно през юли с 2,4% годишен ръст

Най-голямо нарастване има при компютърната техника

Снимка: Pixabay
По предварителни сезонно изгладени данни през юли 2017 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени нараства с 0.3% спрямо предходния месец. 

През юли 2017 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 2.4% в сравнение със същия месец на предходната година. 

Месечни изменения 

През юли 2017 г. се наблюдава по-значително увеличение на оборота спрямо предходния месец при: търговията на дребно с разнообразни стоки - с 2.2%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.0%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.6%. 

Намаление е регистрирано при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.8%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.8%.

Годишни изменения 

През юли 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 20.3%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 18.1%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.9%. 

Спад е регистриран при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 17.1%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 4.1%. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НСИ | ръст | статистика | търговия на дребно