Тази нощ преместваме стрелките с час напред

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина

08:34 25.03.2017

Тази нощ преместваме стрелките на часовника с един час напред. Лятното часово време се въвежда на 26 март в 3.00 ч. местно време, съобщиха от Българския институт по метрология. Денят става по-дълъг, а нощта по-кратка.

26 март, неделя, е и денят, в който тази година в България ще се проведат избори за Народно събрание.

Връщането към астрономическото време ще се извърши в 4.00 ч. местно време на 29 октомври 2017 г., когато часовниците се връщат с един час назад.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.

Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г. От 1999 г. лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: смяна | време | лятно часово време | час | 25 март

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини