10-те американски щата, в които инвестицията в образование се връща най-бързо

Високият разход за придобиване на бакалавърска степен кара мнозина американци да се питат струва ли си

Преди 36 години университетското образование в САЩ е струвало едва 3617 долара на година, сочат данни на College Board. Днес цената е над 33 хил. долара. Тази стойност често е достатъчна, за да накара хората да се замислят дали университетът е разумна инвестиция. Единственият начин това да бъде преценено е да бъде пресметнато каква ще е възвръщаемостта на средствата, инвестирани за диплома.

Онлайн изданието Student Loan Hero е класирало 20-те щата, в които образованието във ВУЗ най-много си струва цената. Economic.bg ще ви запознае с 10-те най-изгодни.

10. Монтана.
Щатът Монтана има едни от най-ниските цени за университетско образование в САЩ. Там дипломата за бакалавър струва 34 184 долара, като инвестицията в този щат ще се изплати за само 2.6 години.

Въпреки това в Монтана всъщност са и най-ниските заплати за новозавършили студенти. Освен това щатът е единственото място, където дипломата за бакалавър не осигурява средно заплащане по-високо от 40 хил. долара на година. Като цяло бакалавърската степен повишава годишното заплащане в Монтана с около 52%.

9. Аляска.
Тези, които се дипломират от университет в американския щат Аляска, са най-добре заплатени в САЩ. Те печелят средно 34 236 долара годишно. Освен това средната заплата за дипломиран студент в Аляска е с 54% по-висока, отколкото за служители, които имат единствено училищна диплома разлика, която е по-ниска, отколкото в повечето щати.

8. Алабама.
Равнищата на заплащане за дипломирани студенти в Алабама са с около 78% по-високи, отколкото на дипломираните след гимназиално образование в този щат.  Благодарение на тази разлика гражданите с бакалавърска диплома си възвръщат сумата от 51 732 долара, които са платили за университетско образование, само за 2.6 години.

7. Калифорния.
Скокът в заплащането след получаването на диплома от университет в Калифорния е вторият най-голям в сравнение с останалите 19 щата, оглавяващи класацията на Student Loan Hero. Средното заплащане за служителите с бакалавърска степен е всъщност повече от двойно по-високо, отколкото получават служителите с диплома от гимназия. Дипломиралите се студенти в Калифорния си възвръщат средствата, инвестирани за университетско образование, за 2.5 години.

6. Аризона.
Гражданите на Аризона си възвръщат разходите за университет също за около 2.5 години. Това е благодарение на ниските цени за бакалавърска диплома, които започват от 52 524 долара. Освен това се дължи на по-висока разлика между заплатата за служители с гимназиална диплома и служители с университетска такава – 79%.

5. Джорджия.
Служителите в щата Джорджия, които имат диплома за бакалавърска степен на образование, печелят с 90% повече, отколкото тези с диплома от гимназия. Това означава, че университетското образование може да увеличи почти двойно заплатата за повечето граждани на щата. Когато към това се прибавят и по-ниските разходи за университет, дипломираните могат бързо да си възвърнат инвестицията за диплома – за 2.4 години.

4. Тексас.
В Тексас получаването на бакалавърска степен също може да доведе до 90-процентов ръст в заплащането. Въпреки че цената от 57 121 за бакалавърската степен може да се струва висока за някои, инвестицията за дипломираните се възвръща само за 2.3 години.

3. Арканзас.
Средните заплати за дипломираните след гимназиално образование в Арканзас са сравнително ниски – те печелят средно 25 767 долара на година. Когато е налице диплома за висше образование средният доход се повишава на 44 101 долара годишно – това е ръст от 71% в заплащането. Когато този скок бъде комбиниран с ниската цена от 41 629 долара за бакалавърска диплома, то възвръщането на инвестицията за образование във ВУЗ става за 2.3 години.

2. Ню Мексико.
Служителите в Ню Мексико, които имат само диплома от гимназия, са сред най-ниско платените в САЩ – те печелят средно 25 747 долара на година. Също така заплатите в щата за дипломирани студенти също се класират на дъното на топ 10-те щата.

При получаване на бакалавърска степен от университет обаче това води до 68% ръст на заплащането. Това, съчетано с факта, че в Ню Мексико разходите за бакалавърска теза са третите най-ниски в САЩ – средно 34 945 долара – инвестицията във ВУЗ се изплаща за само 2 години.

1. Уайоминг.
Уайоминг има едни от най-високите заплати за служители с университетска диплома: 31 936 долара средно на година. Това води до 43% ръст на заплащането при получаване на бакалавърска диплома. Самият университет е изгоден в този щат: обучението за бакалавърска степен средно струва само 22 422 долара, което е най-евтиното в САЩ. С тези ниски цени университетската диплома е добра инвестиция за гражданите на Уайоминг. Въпросната инвестиция се възвръща за само 1.7 години, като първоначално вложените пари могат да се утроят в рамките на пет години след дипломирането.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | САЩ | заплати | инвестиция | образование | гимназия | щати | възвръщаемост