10-те най-чисти столици в света

Европейски градове преобладават в подреждането

Снимка: Pixabay

Замърсяването е сред най-сериозните съвременни проблеми на човечеството. Измерването на фините прахови частици във въздуха сочи, че най-мръсните столици на света са Рияд (Саудитска Арабия), следван от Ню Делхи (Индия) и Доха (Катар).

Вижте кои са 10-те най-чисти столици в света, представени от британския в. „Телеграф”:

10. Мадрид, Испания


Жителите на испанската столица се радват на много пешеходни зони и места с ограничение за автомобили.

9. Монако


Малкото княжество в Европа изненадващо е на висока позиция, защото, по всеобщо мнение, богатите му жители не слизат от луксозните си лимузини. Въпреки това, според Световната здравна организация, Монако има ниска концентрация на фини прахови частици, което може би се дължи на малкото население  -около 37 000 души, и липсата на индустриални производства.

8. Хелзинки, Финландия


Финландската столица смята да забрани колите на традиционни горива до 2025 г. Градските власти планират, използвайки новите технологии, да въведат градски транспорт по поръчка, така че никой да не се нуждае от автомобил. Хелзинки има и 2400 мили велосипедни алеи.

7. Талин, Естония


Средновековен Талин не е строен с идеята за автомобилен транспорт, а днес колите са надалеч от стените на Стария град, защото е неефективно да се обикаля край него по малки тесни улички. Като се добавят и многото зелени площи, ето един град с добро качество на въздуха.

6. Монтевидео, Уругвай


С малко над милион жители, уругвайската столица се нарежда сред спокойните градове, известен с пясъчните си плажове, колониалната архитектура и близките лозя. Зелена и спокойна алтернатива на други големи южноамерикански столици като Буенос Айрес, например.

5. Единбург, Шотландия


Днес столицата на Шотландия, известна преди столетия със смога си, е сред най-чистите градове в Европа.

4. Отава, Канада


Жителите на Отава трябва да благодарят на архитекта на града, който през 50-те години проектира „зелен пояс” от паркове край града с площ 126 кв. мили. Населението не е голямо – 900 000 жители, има и развит велотранспорт.

3. Канбера, Австралия


И Канбера е с малко население – едва 400 000 души, което е основна причина за доброто качество на въздуха.

2. Уелингтън, Нова Зеландия


Основният фактор малък брой население важи и тук – под 500 000 души живеят в Уелингтън. Като цяло Нова Зеландия се слави с прекрасната си природа, качеството на живот, а дивно – и с чистотата си.

1. Стокхолм, Швеция


Стокхолм бе първият град, обявен за Европейска зелена столица през 2010 г., и изглежда не лежи на тези стари лаври. След получаването на тази титла шведската столица продължава да развива зелени инициативи и е намалила въглеродните емисии с 25% спрямо 90-те години. Градът планира да забрани изкопаемите горива до 2050 г., подобрявайки градския транспорт, и развивайки велосипедната култура още повече.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фини прахови частици | замърсяване | столици | СЗО | чисти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини