16-те най-древни градове в Европа

Те са населявани от хилядолетия и пазят вековна история. Има и български участник в Топ 3

Снимка: marathonplovdiv.com

Европейският континент може да се похвали с древна и богата култура и история. Антични градове са строени на европейските територии векове преди Христа.

Вижте кои са 16-те най-древни градове в Европа, подредени от британския в „Телеграф”.

И да, Пловдив е сред най-старите, но не е първенец.

16. Ереван, Армения – 782 г. пр.н.е


Най-ранните заселници тук са 782 години преди Христа. 30 години преди основаването на Рим градът, който днес е столица на страната, е бил важен търговски център по пътя между Азия и Европа. Завладяван е от асирийци, римляни, византийци, перси, араби, селджуци, монголи, тюрки, а през 1920 г. и от Съветската армия. След разпадането на СССР и създаването на съвременна Армения градът е културен и туристически център.

15. Задар, Хърватия – 900 г. пр.н.е.


Тук най-древните заселници са живели около 900 г. пр. н.е. Тук е живяло илирийско племе Либурни, а после градът пада под римско владичество, докато империята не се разпада и той става част от Византия. През 17-и и 18-и век градът води битки с турци, венецианци и французи. През 90-те е сцена на битки вйв войната за независимост. Днес е привлекателен за туристите с множество антични запазени постройки като  църквите от 9-и век Св. Донат и Дева Мария.

14. Мцхета, Грузия – 1000 г. пр.н.е.


Държавата се намира в Кавказ, но все пак може да се счита за част от Европа, коментира изданието. Мцхета, намиращ се на север от столицата Тблиси, е основан преди около 3000 години и е известен като мястото, където грузинците са приели християнската вяра през 317 г. В цяла Грузия няма друго такова място, наситено с толкова много свети и култови места, като Мцхета. Затова грузинците наричат древния град „Втори Йерусалим“. В него се пази една от най-големите светини на християнския свят – хитона на Христос. Ежегодно на поклонение в Мцхета пристигат хиляди християни от цял свят. Мцхета и околностите ѝ са обявени за архитектурно-исторически резерват и са в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

13. Кадис, Испания – 1100 г. пр.н.е.


Градът, който днес е административен център на Андалусия, е наследник на древния град Гадес – най-старият в Западна Европа. Приема се, че е построен през 1104 г. пр.н.е. Градът от 500 г пр.н.е. е владение на Картаген, а след Втората пуническа война (218 пр.н.е. – 201 пр.н.е.) е завладян от Рим. По-късно е превзет от маврите, а през 1262 година е отвоюван от испанците.

След откриването на Америка през 1492 година се нарежда сред най-богатите градове в Европа, като към края на 16 век измества Севиля като главно пристанище на корабите към и от Западните Индии. През 18-19 век градът запада поради кралското разрешение и други градове да търгуват с Америка, а по-късно и със загубата на испанските колонии в Америка. Въпреки това Кадис остава сред най-важните испански пристанища.

Днес е не само голям индустриален и търговски център, но и исторически такъв. Тук не е за изпускане и прекрасната местна морска храна.

12. Митилини, остров Лесбос, Гърция  - 1100 г. пр.н.е.


 

Митилини е главният град на гръцкия остров Лесбос и административен център на област Северен Егей. Известен е с това, че през древността тук е живял самият Аристотел (337-335 г.пр.Хр.). Данни за острова се срещат и в произведенията на Омир, описващия Троянската война.

Юлий Цезар завладял Митилини през 80 г. пр. Хр., а апостол Павел посетил града през 50 г. сл. Хр. Днес в столицата на остров Лесбос може да се видят църквата "Свети Йоан Терапон", древният амфитеатър, джамията "Йени Джами" и Юстиановата крепост.

11. Лисабон, Португалия – 1200 г. пр.н.е.


Първите постоянни сгради в земята, където днес се намира португалката столица, датират от 2500 г. пр.н.е., но няма особено много детайли за първите жители. Основан като финикийска или гръцка колония, след завладяването от римляните градът е включен в провинция Лузитания. Завладян е от маврите около 711 г. и е превзет отново през 1147 г. от Афонсу Енрикеш, първият крал на Португалия. Лисабон става столица на страната през 1260 г. Днес Лисабон е една от най-красивите еропейски столици, пълен с туристи, културни и исторически забележителности и невероятна кулинарна сцена.

10. Халкида, остров Евбея, Гърция – 1300 г. пр.н.е.


Омир споменава Халкида (или Халкис) в Илиада, написана 762 г. пр.н.е., което значи, че градът е поне на 2800 години. Научни изследвания твърдят, че градът е построен преди Троянската война, която се счита, че се е състояла около 12-и и 13-и век пр.н.е. Днес градът е столица на остров Евбея. Името на града идва от гръцкото χαλκός, бронз, заради наличието на залежи бронз в по-широк регион. В Халкида умира гръцкият философ Аристотел през 322 пр.н.е., тук е родното място на майка му.

Днес обаче няма запазени исторически артефакти от древния град и градът, както и целия остров, са предимно ваканционен гръцки курорт.

9. Ларнака, Кипър – 1300 г. пр.н.е.


Днешна Ларнака седи върху останките от древния Китион, основан от микенците през 13 в. пр.н.е. Смята се, че Ларнака има непрекъсната история, простираща се в продължение на 4000 години. След римско време градът става основното пристанище на острова. Днес местните жители на Ларнака са разработили модерна визия, като същевременно поддържат много традиции и поддържат гостоприемството си и приветливо отношение към посетителите. Градът е известен със своите красиви чисти плажове, чудесна храна и оживен нощен живот. Ларнака има живописен морски фронт, който предлага много дейности по време на големите фестивали.

Градът се счита за родно място на философа Зенон (известен и като Зенон от Китион), основател на школата на стоицизма. Счита се също, че тук е вторият гроб на Лазар и на неговото място е построена църквата „Свети Лазар” в центъра на града.

8. Кутаиси, Грузия – 2000 г. пр.н.е.


Кутаиси е град в Западна Грузия, вторият по големина в страната. Счита се, че около второто хилядолетие преди Христа е бил значим древен град, столица на кралство Колхис. През вековете е ставал арена на безбройни битки между грузинските крале, руски и отомански владетели. Историческият музей в града съдържа 16 000 артефакта от древната грузинска история и култура. От 2012 г. градът е парламентарната столица на Грузия. Сред най-известните му забележителности е Багратската катедрала, достроена над древните руини, въпреки призивите на ЮНЕСКО.

7. Тива, Гърция – 3000 г. пр.н.е.


Историческо доказателство за антично сторителство с основи от дялън камък и глинени тухли, гръцката Тива съществува от 5000 години. Но изграждането на съвременния град върху античния е размило границите на историята. Градът в централна Гърция, в областта Беотия, е много важен за гръцката митология. Счита се за родно място на Херкулес В гората, близо до Тива, е живял, според митологията, и Сфинксът, победен от цар Едип.

6. Трикала, Гърция – 3000 г. пр.н.е.


Трикала е разположена в плодородната равнина на Тесалия и  под днешния модерен град лежи древният, основан преди 5000 години. Наречен е на нимфата Трике.

Крепостта на Трикала в Стария град е средновековна. Омир предава, че древна Трика (Трики) е родното място на трима от аргонавтите и е едно от местата изтъквано като родно на Асклепий (Asklepios), въпреки че, по-често се сочи за такъв Епидавър, където се намира главния му храм в древността. Останки от старо светилище на изцелителя Асклепион се намират между централния площад на града и църквата „Свети Николай“ (Агиос Николаос) в Трикала. Това е най-старият запазен медицински център от античността в цяла Гърция.

В Трикала може да се видят и други запазени забележителностти от елинския и римски период – мозайки, стоа, римски бани. Доминиран от византийската крепост се извисява древния акропол на този живописния град, разделен на две от река Литеос. Църквата „Свети Димитър“ (Агиос Димитрий) привнася византийски привкус на съвременния град.

5. Патра, Гърция – 3500 г. пр.н.е.


Град Патра е разположен е на южния бряг на Коринтския залив, на полуостров Пелопонес. Според историческите източници градът е бил населен още 3000 г. пр.н.е. В него може да се видят запазени римски театър, Аполонски театър, много за историята на древна Патра може да видите в Ахеологическия музей. Днес градът е модерно пристанище и има над 200 000 жители.

4. Ханя, остров Крит, Гърция – 4000 г. пр.н.е.


Ханя е вторият по големина град на остров Крит днес, а преди 6 хилядолетия тук е бил разположен древният град Кидония. Това  място е било обитавано от времето на неолита и през всички фази на минойската епоха. Кидония е бил развит град, важен център на минойската цивилизация, който е бил известен със своите работилници за керамика. Градът е бил разрушен през 828 г. пр. Хр. от сарацински пирати.

По време на  своето управление венецианците се заселват в Кастели - хълм, който се издига над  пристанището, и го превърнали в укрепление. Там била  издигната и катедралата ''Санта Мария'', както и дворец, театър и аристократични къщи.  Градът процъфтял като икономически и интелектуален център. Страхът от турското нашествие принудил венецианците да заградят целия град със стена и да окопаят около нея ров. През 1645 турците окупират Ханя след два месеца обсада. През 1850 г. те прехвърлят  столицата на острова там. С освобождението на Крит от турците, през 1897 г., Ханя се превръща в столица на автономния Крит. През 1913 г.  Крит е обединен с останалата част от гръцката държава. Старата част на града е съхранена и днес множеството туристи на остова могат да се порадват на този неревоятно красив град.

3. Пловдив, България – 4000 г. пр.н.е.


Вторият най-голям град в България днес, Пловдив е бил град още преди 6000 години. Населяван е от древните траки, после македонски гърци, а после – римляни. Счита се, че от каменно-медната епоха (4-3 в. пр.н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го нарежда сред най-древните и постоянно обитавани градове в Европа  и света. Запазени и консервирани са древни паметници като античния театър, римския одеон, агората (римският форум), римския стадион, късноантична сграда „Ейрене“, епископската базилика, малката базилика. Античнитя театър на Филипополис (древното име на Пловдив) се намира в центъра на града, както и древният стадион от 2-и век, който е можел да събере 30 000 зрители, отбелязва „Телеграф”.

2. Атина, Гърция – 5000 г. пр.н.е.


Акрополът е обитаван поне 5 хилядолетия преди Христа, а легендите разказват, че днешната гръцка столица олучила името си от богиня Атина след спор д бог Посейон кой да бъде покровител на града. Опитвайки се да убедят хората, Посейдон създава извор със солена вода, символизиращ морското могъщество, а Атина – маслиново дърво, символизиращо мира и благоденствието. Гражданите и техният цар Кекропс харесват повече предложението на Атина и кръщават града на нейно име.

Родно място на демокрацията, Атина много пъти е била превземана, но никога разрушавана и нейните жители – поробвани.

Десетилетията след Гръко-персийските войни са наричани Атински златен век, по време на който Атина е доминиращият град в Древна Гърция, а нейните културни постижения поставят основите на Западната цивилизация.

В средата на IV век Македонското царство започва все по-често да се намесва в живота на гръцките градове-държави, включително и Атина. През 338 година пр.н.е. съюз на такива градове, включващ Атина и Тива, претърпява поражение от войските на цар Филип II Македонски в битката при Херонея, което слага край на независимостта на града.

През 146 година пр.н.е. Атина е завладяна от Римската република, а след неуспешен бунт през 88 – 85 година пр.н.е. римският военачалник Луций Корнелий Сула разрушава укрепленията на града и много други сгради. Въпреки това и под римска власт Атина остава важен културен център, известен със своите престижни училища.

В края на Античността градът постепенно започва да запада, управляван е от различни династии, а през 1458 г. пада под османско владичество – до 1833 г. През 1834 г., след войната за независимост и създаването на самостоятелна гръцка държава, Атина става столица на Гърция.

1. Аргос, Гърция – 5000 г. пр.н.е.


Аргос е известен град на остров Пелопонес. Смята се за най-старият град в Европа, който е бил непрекъснато населен. Древният град е основан преди около 5000 години. При неговото оформяне влияние оказват гърци, римляни, византийци, франки, венецианци и турци.

Някои от забележителностите на града датират от хилядолетия. Много ценен за Аргос е Античният театър, който побира 20 000 зрители и функционира активно и днес.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | градове | Пловдив | история | култура | древни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини