Тръмп спря продажбата на американска компания на китайци

Решението на американския президент е заради съображения за националната сигурност

Американският президент Доналд Тръмп спря придобиването на американската фирма за полупроводници Lattice от китайския инвеститор Canyon Bridge Capital Partners заради съображения за националната сигурност, съобщава CNN Money. Новината обяви финансовият министър Стивън Мнучин.

Рискът за националната сигурност включва "потенциалното прехвърляне на интелектуална собственост" на подкрепяната от Китай компания и ролята на "китайското правителство в подкрепата на тази сделка", според изявлението на Мнучин.

Телевизията припомня, че администрацията на Тръмп започна разследване миналия месец дали Китай незаконно се сдобива с американски технологии и интелектуална собственост.

Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ, която разглежда сделки, които биха могли да доведат до придобиването на контрол над американска компания от чуждестранно дружество, преди това препоръчаха прекратяване на сделката.


Бизнес сделката постави президента в трудна ситуация по гореща тема: китайски инвестиции в САЩ. Както Lattice, така и Canyon Bridge заявиха, че придобиването може да доведе до увеличаване на работни места в Америка, което е една от основните цели на администрацията на Тръмп. В момента китайската компанияима 300 служители в Орегон и планира да разкрие още 350 работни места след придобиването, бе обявено по-рано. Самата сделка е за 1,3 млрд. долара.

В изявление китайската компания заяви, че е "очевидно разочарована" от решението на Тръмп и нарече предложеното придобиване "отлична сделка" за Lattice" и "разширяване на възможността за запазване на работни места в Америка".Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | сделка | Доналд Тръмп | Lattice | Canyon Bridge Capital Partners

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ