Турция няма да влезе в ЕС в близко бъдеще, заяви Юнкер

Той обясни, че ще предложи да бъде създадена Европейска агенция за киберсигурност

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция с големи крачки се отдалечава от Европейския съюз (ЕС) и затова в близко бъдеще тя няма да стане член на Блока.

Юнкер разкритикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган и правителството в Анкара за арестите на журналисти и определянето на европейски лидери за „фашисти и нацисти”. Според председателя на ЕК, позициите на Анкара „изключват членство в ЕС за Турция в обозримо бъдеще”.

В рамките на годишната си реч за състоянието на ЕС Юнкер също така заяви, че ще предложи създаването на Европейска агенция за киберсигурност, тъй като атаките в онлайн пространството по света се увеличават.

„Кибератаките понякога са по-опасни за стабилността на демокрациите и икономиките, отколкото оръжията и танковете”, каза той и добави, че кибератаките „не знаят граници и не пощадяват никого”.

По темата за мигрантите Юнкер коментира, че „Европа има колективна отговорност” да помогне за подобряване на условията за настаняване и задържане на бежанците в Либия. Председателят на ЕК заяви пред евродепутатите, че ЕС трябва да работи в близко сътрудничество с агенцията за бежанците на ООН, за да се увери, че тази „скандална ситуация” няма да продължи.

Брюксел бива подлаган на критики заради политиките на Либия, насочени към спиране на мигрантите да напуснат Африка и да преминат в Италия по море. Според правозащитници, миграните биват поставяни в капан в опасни бежански центрове с мизерни условия, които се намират в страна, разкъсвана от конфликт.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Жан-Клод Юнкер | Турция | ЕК | Европейски съюз | мигранти | бежанци | киберсигурност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ