Турция привика заместник главния секретар на посолството на САЩ

Анкара настоява американското посолство да възобнови процедурите по издаване на визи на турски граждани

14:28 09.10.2017

Турското Министерство на външните работи привика заместник главният секретар на американското посолство и поиска отмяна на решението за прекратяване на визовите процедури за турски граждани, пише Daily Sabah. Външното министерство на Турция също така призовава за незабавно прекратяване на конфликта.

Заместник главният секретар Филип Коснет е заявил на представителите на турското външно министерство, че очаква САЩ да отменят решението, за да се уверят, че то не причинява по-нататъшно напрежение между двете държави и не водят до ущърб за гражданите.

Дипломатически източници уточняват, че е бил привикан Коснет, тъй като посланикът Джон Бас е бил извън столицата Анкара. Въпреки това турският заместник-министър на външните работи Юмит Ялчън е провел телефонен разговор с посланик Бас по въпроса.

Американското посолство в Анкара преустанови всички процедури за предоставяне на неимигрантски визи в своите дипломатически учреждения в Турция. Причината е арестът на служител от американското посолство, заподозрян от турските власти, че има връзки с движението на турския проповедник Фетуллах Гюлен. Именно Гюлен е смятан от Анкара за организатор на неуспешния опит за военен преврат на 15 юли 2016 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Турция | арест | посолство | Анкара | заместник главен секретар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини