Учени дават $1 млн. за отговор на "проста" шахматна задача

Според професор Ян Гент този, който успее да създаде алгоритъм за бързото решаване на задачата, ще може да приспособи своята програма и за други проблеми

18:26 04.09.2017

Учени от Университета Сейнт Ендрюс предложиха 1 млн. долара за разгадаване на старинна шахматна задача, наречена „Задача за осемте царици“. Тя е била формулирана в средата на 19 век, като същността ѝ е цариците така да се разположат на шахматното поле, че нито една да не попада под ударите на останалите, пише Kmeta.bg.

Цариците могат да се движат според стандартното правило: вертикално, хоризонтално и по двата диагонала. За стандартната дъска от 64 квадрата решението бе намерено още през 1954 година.

С увеличаването на размера на полето и броя на фигурите задачата се усложнява. Изследователите откриха, че ако размерът на дъската се увеличи до 1000 на 1000 квадрата, компютърните програми се объркват.

Според професор Ян Гент този, който успее да създаде алгоритъм за бързото решаване на задачата, ще може да приспособи своята програма и за други проблеми, включително за дешифриране на кодове в интернет.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: награда | състезание | шахмат