Учени показаха 3D възстановка на жена от най-старата цивилизация в Перу

Счита се, че тя е била с благородническо потекло, на възраст между 40 и 50 години

Снимка: Daily Mail
Учени направиха 3D възстановка на лице на жена с благородническо потекло, живяла преди повече от 5 хилядолетия в град в днешно Перу. Мумифицираното й тяло бе открито при археологически разкопки в северната част на Перу миналата година, а учените успешно са възстановили лицето й. 

Жената с благороднически произход е живяла в древно селище на 22 км от свещения град Карал-мегаполис отпреди пет хиляди години, известен с богатата си култура и монументална архитектура. Долината на Карал е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. 

Счита се, че благородничката е била на възраст между 40 и 50 години. Близо до жената са намерени съдове с издълбани фигури на птици и маймуни, бижута и други предмети, доказателство за социалния й статус. 


„Имахме около два месеца, за да възстановим лицето. Черепът разкрива много за чертите, но трябваше да изследваме и хората от региона. Най-голямото предизвикателство бе именно черепът“, споделя член на екипа, работил по 3D възстановката. „Не можем да направим възстановка, без да сме проучили историята, без да сме говорили със специалистите, които се занимават с цивилизацията в Карал. Това много ни помогна в тази важна и уникална задача - да покажем как е изглеждало лицето на древната жена“, разкрива още той.

Археолози продължават да търсят следи от древна цивилизация на същата локация.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: наука | учени | Перу | древна цивилизация