Учени смятат, че са открили Осмото чудо на света

Белите и розови тераси на езерото Ротомахана се смятат за унищожени след вулканично изригване през 1886 г.

Учени смятат, че най-накрая са открили Осмото чудо на света в Нова Зеландия, погребано под масивно вулканично изригване, предава Forbes.

Те са използвали данни от полеви дневник от ХІХ в., за да предположат къде би трябвало да бъде точното му местоположение. Става въпрос за белите и розови тераси на езерото Ротомахана.

Терасите са най-големите утаявания на силиций по рода си, но се смятат за унищожени и погребани след вулканично изригване през 1886 г. в планината Таравера. Въпреки това учените са били способни да определят почти точно чрез бележки от дневника от ХІХ в. къде са били терасите някога.

Терасите от розови и бели утаявания са били световна атракция в средата на ХІХ в., когато туристи от целия свят са пътували да видят природното чудо. Един от изследователите отбелязва, че кораби с туристи са пътували от Великобритания, Европа и Америка до естествено образувалото се световно чудо. За съжаление, въпреки популярността на терасите, точното им местоположение никога не е било цялостно описано. Това, в комбинация с промяната на местния пейзаж заради вулканичното изригване, направи изключително трудно да бъдат намерени древните тераси в днешно време.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Нова Зеландия | езеро | Осмото чудо на света | бели и розови тераси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ