Унгарският бизнес се освобождава от собственост в България

Общият размер на преките чуждестранни инвестиции в България за периода януари – април 2017 г. са едва 126 млн. евро

Унгарски компании разпродават участието си в български дружества. Това става ясно от предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за преките чуждестранни инвестиции в страната към края на април. За първите четири месеца на годината ПЧИ от там са отрицателни, като най-голямото оттегляне е при дяловия капитал и реинвестираната печалба.


Отрицателното число в размер на 103 млн. евро означава, че унгарският бизнес в България е изтеглил парични и апортни вноски от капитала и резервите на български дружество, разпродал е притежавани недвижими имоти или е изтеглил в Унгария печалба. Най-големият представител на унгарския бизнес у нас е финансовата група около Банка ДСК, собственост на OTP.

Изтеглянето на капитали може да е свързано с продажбата на активи, държани от банката, и превеждането на средствата към унгарската майка. Наскоро стана ясно, че Банка ДСК е обявила за продажба бившата палата №5 в Международен панаир Пловдив. Имотът бе пуснат на търг при начална цена от малко над 5 млн. лв. Банката продава и множество други имоти, както и дялове от предприятия.

Статистиката за общия размер на преките чуждестранни инвестиции в България показва, че за периода януари – април 2017 г. те са нетно едва 126 млн. евро, или с близо 70% по-малко спрямо същия период на миналата година. Дяловият капитал намалява със 110 млн. евро, докато за същия период на миналата година той беше на плюс със 180 млн. евро. Реинвестираната печалба е за около 200 млн. лв., а инвестициите в дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) са за 33.3 млн. евро.


Най-големите нетни преки инвестиции в страната за януари – април 2017 г. са от Холандия (143.5 млн. евро) и Швейцария (102.2 млн. евро).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бизнес | ПЧИ | чуждестранни инвестиции | Унгария

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини