Устойчив икономически ръст очаква България през 2018 г.

Образованието и повишаването на квалификацията на хората са ключови за развитието на страната

„През последните четири години България се радва на стабилен и балансиран икономически ръст. Това се дължи на благоприятната външна обстановка и разумната макроикономическа политика на страната. Очакванията са положителната тенденция да се запази и през следващата година“. Тази прогноза представи главният икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа Любомир Митов по време на бизнес закуска, предаде репортер на Economic.bg.

Митов направи цялостен обзор на икономическото развитие на региона, Европа и САЩ. Прогнозата за 2018 г. за България е за устойчив и балансиран икономически ръст. Увеличаване на обемите в строителството на сгради и на инфраструктура, съпроводено с наемането на необходимата работна ръка, ще бъдат сред двигателите на растежа. „Ръстът на България не е от най-бързите, но е от най-устойчивите“, каза Митов. Страната ни изостава обаче по усвояване на еврофондовете, допълва той.  Нужни са три фактора да бъдат налице, за да има „прегряване на икономиката“- безработица, инфлация и външен платежен баланс. При нас не може да се счита, че има такъв процес, като изключим нарастващото напрежение на пазара на труда. 

Икономистът счита, че заплатите е редно да спрат да се увеличават с толкова бързи темпове, за да не изпреварват ръста на производителността на труда. „Образование и повишаване на квалификацията на хората е отговорът за България“, пояснява той. 

Като фактор за ускоряване на икономиката Митов посочи развитието на износа с висока добавена стойност. Според него и в момента, благодарение на глобалната обстановка, износът е движеща сила, но България все още има потенциал за растеж в сравнение с други страни от региона. 


„Анализите сочат, че инфлацията в България е под контрол с нива между 1-1.5%, следвайки този показател в Еврозоната. В страната няма макроикономически дисбаланси засега“, смята Митов. Икономистът разкри, че инфлацията в станите от Еврозоната също остава под контрол, като това е донякъде благодарение на стабилното състояние не еврото. 

За следващата година банковият съюз като цяло ще остане недовършен. Очаква се недостиг на държавни облигации в Германия, Италия, Португалия и Испания. В Италия поради неясната политическа ситуация и неопределеност преди изборите. Относно Каталунската криза- не се очаква тя да продължи дълго и да повлияе на банките. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | България | еврозона | безработица | макроикономика | UniCredit Bank

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини