Броят на компаниите в несъстоятелност е намалял с 1/3 през 2016 г.

Задлъжнялостта обаче расте, а ситуацията в САЩ и Китай може да доведе до спад на световния БВП, каза Милена Виденова, управител на „Кофас България”

България е на челно място в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по спад на броя компании, обявени в несъстоятелност. Това сочи годишното проучване на кредитния застраховател „Кофас”, което сравнява данните от 2015 и 2016 г.

„Несъстоятелностите в правен аспект в България са две категории – декларирани и новооткрити несъстоятелности. За регионалното сравнение в проучването са взети тези, които вече са решени, декларирани – там спадът е от 35.6%. В абсолютна стойност дялът им пада от 592 (през 2015 г. – б.р.) на 381 (през 2016 г. – б.р.) компании, като това е 0.1% от всички активни фирми, които считаме, че са около 400 хил.”, каза Милена Виденова, управител на „Кофас България”. „Има някои стабилни сектори, както за региона, така и за България, които се припокриват. В тези сектори няма фалити. Например, това са IT, образование и фармация за България, а в другите държави са различни”, добави тя.


Тъй като обаче спадът в несъстоятелностите върви ръка за ръка с ръст на междуфирмената задлъжнялост, компаниите с много висока степен на риск в България нарастват с 23.5% или от 51 800 на 64 000. Също така се очаква темпът на спад на несъстоятелностите в страната  да се забави значително през 2017 г. През 2015 г. компаниите в несъстоятелност са намалели с 14%, през 2016 г. – с 6%, за тази година от „Кофас” прогнозират, че спадът ще е 3.9%.


„За Централна и Източна Европа е характерно, че има голяма зависимост от това, което се случва в Западна Европа и в Еврозоната. Еврото остава силно, повишава се не влияе много благоприятно на износа, тъй като България е вързана към еврото с фиксиран курс”, коментира Виденова относно икономическите тенденции в региона на ЦИЕ. „От друга страна България все още се отличава като конкурентна по отношение на цената на работната ръка”, добави тя.

„Друг голям компонент, който има голям ефект, е какво се случва в световен мащаб, а именно в САЩ и Китай. Те са достигнали върха на техния икономически цикъл и самите те страдат от различен вид предизвикателства. Тоест това, което може да се случи по отношение на световния брутен вътрешен продукт (БВП), е да има по-нисък потенциал за ръст и съответно по-слаб растеж на износа, включително от икономиките от ЦИЕ”, обясни още управителят на „Кофас България”.


Виденова отбеляза, че със сигурност в глобален мащаб влияние ще окаже предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз (Brexit). „Там тенденцията е с развитието и напредването на преговорите е да има изключително високо ниво на несъстоятелности по отношение на фирмите. Имаше няколко вълни в края на миналата и началото на тази година и тази тенденция също ще продължи”, коментира тя.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЦИЕ | задлъжнялост | Кофас | Милена Виденова | несъстоятелности