В България се очакват 350 млн. лв. нови инвестиции в автомобилния сектор

Когато говорим за автомобилния сектор вече спокойно можем да кажем, че той минава и през България, каза зам.-министъра на икономиката

В България може да се вложат около 350 млн. лв. нови инвестиции, ако мениджъри на големи компании решат да инвестират или да разширят бизнеса си в страната ни. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща на фирми от автомобилния бранш, организирана от „Аутомотив клъстер България”.

По думите му се очаква приток на още 50 млн. лв. инвестиции, които вече са заявени. „Автомобилната индустрия има важен мултиплициращ ефект за икономиката, когато говорим за автомобилния сектор вече спокойно можем да кажем, че той минава и през България“, добави Борисов.

Той коментира, че българската икономика е направила качествен скок по отношение на преструктурирането и на автомобилния сектор за преработващата промишленост. „Този скок започна преди 10-15 г. за периода 2004-2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани дванадесет проекта с общ размер на инвестициите 655 млн. лева, което е довело до разкриването на 7 130 работни места“, каза още той. И поясни, че само тази година сме дали старт на инвестиции за 70 млн. лв.

Според него тези данни дават оптимизъм на Министерството на икономиката, което по думите му е отворено за диалог и всякакви предложения с бизнеса.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | компании | автомобилна индустрия | Лъчезар Борисов