Въпреки ръста на долара, се очакват сътресения на щатската икономика

Напрежението покрай Северна Корея продължава да води до отрицателни резултати на европейските пазари

Снимка: Pixabay

Търговията на щатските борси беше подкрепена от очакванията, че президентът Доналд Тръмп ще даде зелена светлина за удължаване на тавана на дълга и подкрепа на правителствения план за финансиране. Позитивните настроения на пазарите покачиха щатските индекси, които затвориха сесията на зелена територия. Индексът Dow Jones добави четвърт процент към стойността си, което го покачи до 21753.331 пункта,  докато широкият индекс S&P 500 достигна 2457.85, с 0.31% повече от дневното ниво на отваряне.  Nasdaq напредна с 0.28% до 5950.67 и с това почти покри загубите от предходната сесия, за което допринесе поскъпването на някой от водещите акции от списъка индекса като Facebook и Netflix. Въпреки покачването на щатските индекси, икономиката може да претърпи леки сътресения, породени от урагана от 5-та степен „Ирма”, който се очаква да нанесе още поражения на територията на Америка.

На европейските пазари преобладаваше смесена търговия. От една страна, търговията беше подкрепена от положителното представяне на щатските борси, но геополитическото напрежение покрай Северна Корея все още е фактор за отрицателни резултати. Немският индекс DAX добави 0.75% до 12214.54 пункта, докато на лондонската борса, търговията понижи FTSE 100 с 0.25 на сто до 7354.13. Цената на златото забави възходящото си движение на фона на очакваните промени по повишение на дълга и правителственото финансиране. Ценният метал поевтиня до 1333.97 долара за тройунция. Тенденцията от поскъпване на петрола продължи, след като урагана „Харви“ затвори важни рафинерии, което ограничи производството на горива и повиши цената на нефт. Щатският суров петрол поскъпна с 1.08 на сто до $49.17. Сортът Брент почти добави 2% като се търгуваше за 54.20 долара за барел.

Основен лихвен процент – ЕЦБ

От 14:45 Европейската централна бана ще публикува данни за основния лихвен процент на еврозоната. Не се очакват съществени промени в данните, но на фокус ще бъде изказването на президента на ЕЦБ – Марио Драги, което ще бъде 45 мин. по-късно. Участниците ще следят за някакви насоки към бъдещата монетарна политика.

T-Mobile US Седмична

Акциите на телекомуникационният гигант се движат в положителна посока и всяка корекция може да бъда използвана за вход в дълга позиция. След понижението до $60 започна нова възходяща вълна, която до този момент се движи по тренд линията, но очакваме рязко поскъпване, което да пробие над локалния максимум на ниво от 68.88. Имайки предвид високите стойности на индикатора Стохастик, може да последва понижение, при което цената на акциите трябва да останат над $59, за да бъде валиден възходящият сигнал.

EUR/USD – Дневна

Най-често търгуваната валутна двойка продължава възходящото си движение без да има индикации за възможно обръщане на тренда или по-сериозна корекция, но през деня ще се проведе заседание на ЕЦБ за основния лихвен процент, което може да промени посоката на движение. Въпреки, че не се очакват изненади, не се знае как ще реагира пазара, затова е препоръчително да се премине ефекта от заседанието и да се нормализира волатилността преди да се изтъргува EUR/USD. При нормално развитие на търговия се прогнозира поскъпване на еврото над 1.20 спрямо щатската валута.

OilUS – Дневна

Поредното поскъпване на петрола се намира пред низходящата линия на съпротива, която определя текущият средносрочен тренд. Поскъпване и дневно затваряне на цената над нея би променила баланса на пазара и да даде предимство над купувачите, които вероятно ще закарат цената над $51 за барел. Току що образувания сигнал от индикатора MACD подкрепя очакванията за пробив на съпротивата. През деня ще бъдат публикувани данни за запасите от петрол към 1 септември, което може да окаже силно влияние.

Nasdaq – 6 часова

Пробивът над низходящата линия при 5900 пункта потвърди обръщането на тренда на 6 часова графика. В последствие цената тества нивото, което удържа натиска от пазара и последва ново покачване. Пробив над локалната съпротива при 5982 пункта ще ни покаже силата на купувачите и очакваме достигане на нов исторически максимум.  Докато стойностите на индекса се задържат над 50 периодната средна е в сила възходящ тренд, а в противен случай, понижение под тренд линията би отслабило пазара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: ецб | европа | петрол | евро | долар | пазар | ЕС | анализ | САЩ | facebook | Netflix | Елана Трейдинг