Великобритания може да бъде глобена с €2 млрд. заради измама

Британските власти са съдействали за навлизането на евтини китайски стоки на европейския пазар

20:24 08.03.2017

Великобритания може да бъде глобена с 2 млрд. евро, след като европейски следователи разкриха, че британските власти са си затваряли очите за голяма мрежа за измами, чрез която множество супер евтини китайски стоки са залели европейския пазар, пише Politico.

Според инспекторите от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) британските митнически служби са имали централна роля в схемата, след като многократно са игнорирали призивите да предприемат действие спрямо китайските дрехи и обувки, навлизащи в Европа на цени, много по-ниски от тяхната себестойност.

Организираната престъпна мрежа е нанесла и допълнителни щети на стойност 3.2 млрд. евро от несъбран ДДС в страни като Франция, Германия, Испания и Италия, заявяват инспекторите.

В опит да компенсира част от загубите, ОЛАФ изпрати препоръка до Генерална дирекция „Бюджет“ на Европейската комисия да задължи Великобритания да изплати 2 млрд. евро директно в европейския бюджет.

Инспекторите потвърждават тези детайли и казват: „Тези загуби за бюджета на Европейския съюз продължават да нарастват, тъй като схемата все още не е спряна“.

„Въпреки многократните усилия, положени от ОЛАФ, както и действията, предприети в няколко други държави членки за борба със схемите, измамничеството във Великобритания продължава да нараства“, заяви говорител на службата.

Той добави, че британските власти също не са събрали необходимите доказателства за започване на криминално разследване по случая.

Все още не са ясни причините, поради които британските митнически власти допускат китайските стоки при такъв олекотен режим. Едно от съмненията е, че го правят, за да спечелят конкурентно предимство пред други големи пристанища като Ротердам и Антверпен. Но едно е сигурно – евтините стоки навлизат на общия европейски пазар през Великобритания.

Британската митническа служба заяви, че „има отлични постижения в борбата с всички видове измами и закононарушения, събирайки 26.6 млрд. паунда само през миналата година“. Службата „обмисля“ констатациите и препоръките на ОЛАФ.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | измама | евтини стоки | митнически контрол | европейски пазар | престъпна мрежа | ОЛАФ