Видео показва Земята преди и след 250 млн. години (видео)

То отразява теорията, базирана на движението на тектонските плочи

Снимка: YouTube/Screenshot
С течение на времето повърхността на Земята се изменя, като се наблюдава сливане или отделяне на сушата. Това се дължи на тъй наречените тектонски плочи, от които е изградена външната обвивка на планетата ни. За тях се знае, че са в състояние на постоянно движение, което практически води до промяна на континенталната повърхност.  

Във видеото по-долу е илюстрирана визуално теоретичната прогноза на Крис Скотис, професор в Северозападния университет, департамент „Земя и планетарни науки, за това как ще се промени Синята планета в рамките на следващите 250 млн. години. В първата част пък е проследено как се е изменила повърхността през предходните 240 млн. години.

В своите прогнози за бъдещето изследователят е взел под внимание както движението на тектонските плочи, така и измененията в климата. На базата на тази информация той е направил множество анимирани карти, който след това са били монтирани в общо видео. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: земя | видео | прогноза | изменение | планета | тектонски плочи