Всеки трети българин пуши, всеки четвърти пие редовно

Подготвят закон за вредните храни и напитки

Два пъти по-висока смъртност от средната за Европейския съюз е отчетена в България, сочат данни на Министерство на здравеопазването, представени от служебния зам.-министър на здравеопазването Галин Каменов. 

Основната причина за високата смъртност в България са сърдечно-съдовите и раковите заболявания, заради които 65,4% от хората си отиват. Тютюнопушенето е друга причина. Всеки трети българин пуши, а всеки четвърти пие алкохол всеки ден. Употребата на алкохол започва още на 13-годишна възраст, а пушенето на 16-20 години, сочи проучването "Обществено здраве", което представя проблемите в здравния сектор у нас. 

Средната продължителност на живота у нас е 74,5 години, при средна за ЕС 80,87 години. В България се отчита рязък спад на ръждаемостта до 9,2% на 1000 души. 

Данните на Министерството показват, че 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. В България е превишена и консумацията на сол, което води до увеличаване броя на хората с наднормено тегло. При децата от 5 до 19 г. с наднормено тегло са до 26%, а затлъстелите са до 19,8%. При възрастните от 20 до 59 г. е с до 34%, а затлъстелите са 29,1%. 

В тази връзка се предвижда подготвяне на проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар. Ще се водят и преговори с производители на хляб и мляко за намаляване на количеството сол, както и за поетапно елиминиране на трансмазнините в преработените храни. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | ЕС | цигари | данни | алкохол | вредни храни | смъртност | ръждаемост

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини