Waymo тества автономни камиони

Подразделението на Alphabet засега изпробва само едно товарно превозно средство

22:08 02.06.2017
Всичко, което Uber може да направи, очевидно е постижимо и за Waymo – подразделението на Alphabet за автономни коли. Година след като Uber стартира тестове на автономен камион, Waymo обяви, че също е започнала такива.

Първоначално камионът на Waymo е бил забелязан и заснет от камерите на BuzzFeed, пише The Verge. Сега говорител на компанията заяви, че всичко това е вследствие на „осемгодишния ни опит в изграждането на хардуер и софтуер за самоуправление и провеждането на техническо проучване за това как нашата технология може да се интегрира в камион“. 

По думите му, във фокуса на компанията е бил проблемът с безопасността, тъй като тяхната цел е да се намалят "хилядите смъртни случаи, свързани с камиони всяка година".

Waymo и Uber бързо се превърнаха в свирепи съперници. Звеното за автономни превози на Google обаче не е толкова далеч от крайната цел, колкото е компанията за споделени пътувания. Waymo потвърди, че в момента тества само едно превозно средство и че все още на публичните трасета то се шофира ръчно от човек, за да събира данни. 

Uber, от своя страна, направи първата си крачка към самоуправляващите се товарни превози едва през миналия август, когато инвестира в стартъпа Ottо. Компанията се сблъска с проблеми – получи обвинение , че превозните средства нарушават пътните закони в Калифорния. Същевременно обаче имаше повече време за тестове и планиране  на собствената си мрежа от автономни автомобили. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: тестове | Waymo | Uber | камион | автономни | Alphabet

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини