Забавянето на България и Румъния за Шенген има рушаща сила, смята Мария Габриел

Българският еврокомисар изтъкна, че двете държави са изпълнили необходимите критерии за присъединяване

Забавянето на България и Румъния за Шенген има в себе си една много по-рушаща сила, която се отнася за хората, които гледат на ЕС като на съюз, в който всички имаме еднакви права, в който имаме правила, които важат за всички. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел в ефира на bTV във връзка с  годишната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вчера. Тя коментира, че това трябва да се покаже „много ясно политически, като знак“. 

„Няма причина правилата да не важат за България и за Румъния при положение, че са изпълнени критериите (б.р. - за влизане в Шенген)“, каза Габриел.

От думите ѝ стана ясно, че подобно отношение може да се разглежда като поставяне на страната ни в т.нар. „втора категория“. Българският еврокомисар обаче припомни думите на Юнкер, който каза ясно: „Не", на втора категория граждани, „не”, на втора категория работници, „не”, на втора категория храни".

Мария Габриел коментира и изложения от председателя на ЕК „шести сценарий“ за развитието на Общността, определяйки го като „синтез на дебатите от изминалите месеци, които показват, че петте сценария не успяват до този момент да концентрират ярко изразено мнозинство“ и още веднъж подчерта, че е основан не на Европа на няколко категории граждани, а на Европа, която е гарант за сигурност за гражданите и даваща перспективи за индустрията и едновременно с това лидер на световната сцена.

„С предизвикателствата можем да се справим само, ако дадем единен отговор“, добави още българският еврокомисар. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Жан-Клод Юнкер | Шенген | Мария Габриел

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ