Съветът на ЕС одобри създаването на Европейска прокуратура

Тя ще заработи през 2020 или 2021 г., като ще действа и на българска територия

Съветът на Европейския съюз одобри създаването на общата Европейска прокуратура, след като на 5 октомври зелена светлина даде и Европейският парламент (ЕП). Така вече може да се каже, че официално започва създаването на въпросната прокуратура.

Новата структура има за цел да обедини усилията на европейските и националните сили на реда. Европрокуратурата ще бъде натоварена с разследването и повдигането на обвинения срещу извършители на престъпления срещу бюджета на Европейския съюз (ЕС).

Понастоящем само националните власти могат да разследват и повдигат обвинения за измами, свързани с европейски средства. Такива са например умишлени злоупотреби със структурните фондове на ЕС или трансгранични измами с ДДС. Тяхната юрисдикция обаче се разпростира само в рамките на националните граници. Новата структура ще има изключителна юрисдикция в целия ЕС.

Европейската прокуратура ще позволи бърз обмен на информация, координирани полицейски разследвания, бързо замразяване и конфискуване на активи, както и арестуване на заподозрени лица зад граница. Тя ще сътрудничи тясно с агенцията за криминално правосъдие на ЕС (Евроджъст) и с офиса за борба с измамите ОЛАФ, за да осигурят по-успешното преследване и възстановяване на средствата, загубени от измами.

„Благодарение на Европейската прокуратура, която ще обедини усилията на националните прокуратури в един европейски орган, ще се справим с недостатъците на некоординираните национални разследвания на злоупотребите със средства на ЕС. Надявам се, че в бъдеще правомощията на Европейската прокуратура ще бъдат разширени и до трансгранични престъпления като тероризъм и трафик на хора”, коментира докладчикът на Европарламента Барбара Матера.

След одобрението на ЕП, Съветът на ЕС може официално да приеме регламента относно Европейската прокуратура. Очакванията са тя да започне работа през 2020 или 2021 г.

Прокуратура ще бъде създадена по процедурата за засилено сътрудничество между 20 държави членки: България, Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Другите държави членки могат да се присъединят по всяко време. Главният офис на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави. Те ще ръководят ежедневните криминални разследвания, извършвани от делегирани прокурори в държавите членки.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Брюксел | одобрение | Съвет на ЕС | европейска прокуратура | зелена светила