Златото достигна нов 9-месечен връх

Щатските акции приключиха петъчната търговия на зелена територия

Снимка: Pixabay
Щатските акции приключиха петъчната търговия на зелена територия. Уолстрийт оцени вероятността за затягане на паричната политика, след като бяха оповестени данни за увеличаване на новите работни места, въпреки по-малкия брой от очакваното. 

Индустриалният индекс – Dow Jones се изкачи с 39.46 пункта и затвори на ниво от 21987.56, за което допринесе покачването на акциите на Goldman Sachs. S&P 500 добави 0.17 на сто към стойността си до 2475.77 и отчете ръст на седем сектора. Nasdaq приключи деня с 10% по-високо и се спря на 6435.33 пункта. След като доларът засили позициите си спрямо основните валути, водещата двойка EURUSD поевтиня до 1.1860 , а USDJPY достигна 110.48, с 24% по-високо от дневната цена на отваряне. 

На европейските пазари също цареше оптимизъм. DAX се намираше на 12142.64 пункта в края на сесията, докато лондонския индекс – FTSE 100 добави 0.11% до 7438.50 пункта. Данните във Великобритания за индекса на активност в производствения сектор  изненадващо биха очакванията като достигнаха 56.9, което е 4 месечен връх. Въпреки силния долар, данните подкрепиха британската лиха и валутната двойка GBPUSD поскъпна с 0.21% до 1.2951. 

В следствие на урагана „Харви“, който връхлетя САЩ, нанесе огромни щети и спря нормалното функциониране на някой важни рафинерии в Тексас, цената на петрола се повиши до 47.34 долара за барел, докато цената на сорта Брент поевтиня с 0.01 на сто до 52.73 долара за барел. Опасенията от дефицит на горива задържаха цената им висока, докато рафинериите се възстановяваха от щетите. В петък златото достигна до над 9 месечен връх, след като данните за заетост в нестопанския сектор бяха по-слаби от очакваните. Спот цената поскъпна с 0.24% до 1324.81 долара за трой унция.

British American Tobacco – Седмична 

Компанията развива успешен бизнес в тютюневата индустрия като в дългосрочен план акциите винаги са се движели в ясно изразен възходящ тренд. От началото на годината цената формира корекция, която се намира в долната граница зона на съпротива между нивата 4670 – 4960. Смятаме, че около нивото 4600 акциите ще срещнат силна подкрепа, при която ще последва възобновяване на възходящия тренд. На седмична графика се формира дивергенция, която не е напълно изградена, но подсказва за предстоящо обръщане на краткосрочния тренд. Потвърждение на поскъпването и ниво за вход е пробив над горната граница на зоната на съпротива. 

GBP/USD – Дневна

Валутната двойка близо 5 месеца не може да образува устойчив тренд и се движи в широк рендж. След последното поскъпване цената ще тества за пробив зоната на съпротива около 1.31. Ако нивото не издържи очакваме доста купувачи да се включат във възходящото движение и в средносрочен план британската лира да гони стойности над 1.32 спрямо долара. Индикатора MACD образува възходящо пресичане, но е нужно стойностите да се качат над нулевата граница, за да очакваме допълнителна подкрепа.

XAU/USD – Дневна

След успешния пробив на психологическата граница от 1300 долара за трой унция, суровината направи тест на нивото няколко дена по-късно който показа, че пазарните участници са с позитивни нагласи за поскъпване. Този модел на пробив и тест ни дава надежди да по-дългосрочно покачване на златото. Следващото важно ниво в средносрочен план е локалните максимуми при $1365 - $1370. Трябва да имаме предвид, че стойностите на индикатора RSI са високи и навлизат в зоната на прекупен пазар, при което може да последва лека корекция, но докато цената е над 1300 в сила е възходящи тренд. 

Dow Jones – Дневна

Индустриалният индекс на щатите завърши своята корекция до ниво 21600 като срещна съпротивата на 50 дневната средна, откъдето индексът беше тласнат към по-високи стойности. Отскачането от това ниво формира и завършен сигнал за дивергенция, който беляза нова вълна на повишение. Очакванията ни са Dow Jones  да достигне до нов исторически максимум, имайки предвид близостта до локалния максимум и увереното покачване. Образуване на по-нисък връх, след което да последва понижение под 21750 би означавало финална фаза на възходящия тренд. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: фондова борса | акции | злато

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини