Златото на едногодишен връх

Решението на ЕЦБ да запази основната лихва без промяна изстреля еврото

 В четвъртък щатските акции на водещите компании от финансовия  сектор поевтиняха, в резултат от намаляване на лихвите, а застрахователните компании са изправени пред трудност по обслужване на всички щети нанесени от ураганите в страната. Това поведе индексите към приключване на деня на червена територия, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

Индексът Dow Jones  падна с 22.86 точки до 21784.78, а S&P 500 затвори без сериозно изменение, като изтри 0.02 на сто до 2465.10 пункта. След като най-големите технологичните компании покриха загубите от началото на седмицата, те продължиха да поскъпват, което покачи индексът Nasdaq до 6397.87 пункта. 

На европейските борси основен фактор, който движи пазара, беше решението на ЕЦБ да остави основния лихвен процент без промяна, след като отчете, че инфлацията и икономическият растеж са останали без съществена промяна. Nasdaq напредна с 0.67 на сто до 12296.63, а FTSE 100 побави повече от половин процент и приключи деня на ниво 7396.98. 

Валутната двойка EUR/USD поскъпна до 1.2020, за което допринесе изказването на Марио Драги. Доходността по 10-годишните щатски ценни книжа падна под критичното ниво 2.10% до 2.05 на сто. Доларът също изпита затруднение и отстъпи пред основните си конкуренти като USD/JPY поевтиня с 0.72% до 108.46. 

Слабият долар беше в основата за поскъпване на златото, което достигна до едногодишен връх. Спот цената на ценния метал завърши деня на 1349.10 долара за тройунция, а среброто поскъпна до $18.12 – покачване с 1.37%. 

Цената на петрола се понижи с 0.10 до 49.13 долара за барел, след като данните за запасите на петрол с САЩ показаха повишение на индикатора спрямо очакваните данни.

Baker Hughes rig count

Това е важен индикатор, който следи дейността на нефтените платформи и действа като бизнес барометър за петролната индустрия. Седмичното функциониране на сондажната дейност ще осигури на инвеститорите свежи данни за търсенето и производството на петрол и петролни продукти в САЩ. Броят на активните сондажни платформи намаля през последните седмици поради силните урагани, които нанесоха щети и възпрепятстваха нормалното им функциониране. 

USD/CAD дневна

Ново рязко поевтиняване на валутната двойка USD/CAD възобнови низходящия тренд, след като Централната банка на Канада изненадващо повиши лихвения процент с 25 базисни пункта на 6 септември. Със засилване на канадската валута беше пробит локалния минимум 1.2413, който е единствената пречка пред валутната двойка към достигане на 1.20. Очаква се около психологическата граница 1.20 да има повече колебания около цената и опити за обръщане на низходящото движение.

Сребро

Среброто успя да изгради устойчив възходящ тренд, след скорошния пробив над нивото 17.0, където доста време наблюдавахме рейнджова търговия. Цената устремено се насочва към тазгодишните пикови стойности при 18.42 и 18.65, откъдето ще проличи бъдещото развитие на суровината. При неуспех за пробив и развитие на покачването ще последва обръщане на тренда или поне по-голяма корекция, имайки предвид високите стойности на индикаторите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | евро | долар | злато | борси | валути | основен лихвен процент | ЦБ