Златото записа трета поредна седмица на поскъпване

Европейските пазари останаха предпазливи в очакване на информация за нанесените щети в САЩ

Търговията на щатските фондови пазари през последната сесия за седмицата беше продиктувана предимно от щетите, нанесени от урагана „Ирма“, който връхлетя щата Флорида и други части от източното крайбрежие през последните дни. Надеждата на инвеститорите, че пораженията от природното бедствие няма да са толкова тежки, подкрепи акциите на най-големите застрахователни компании, които по-рано през седмицата бяха белязани от значително поевтиняване. В следобедните часове на петъчната сесия XL Group и RenaissanceRe се отчетоха с ръстове от съответно 5.8% и 4.1%, а в сектора на компаниите за домашно обзавеждане Home Depot се отличи с ръст от 1.4%. В края на деня Dow Jones отчете повишение от 0.06% до 21797 пункта, но въпреки това приключи седмицата с понижение от 0.46%. S&P 500 и NASDAQ отстъпиха със съответно 0.15% и 0.59% за деня, с което регистрираха и 0.05% и 0.85% спадове на седмична база.

Инвеститорите на европейските борси останаха предпазливи в очакване на информация за нанесените щети от природните бедствия в САЩ. Водещите индекси завършиха сесията близо до нивата си на отваряне, като акцента падна върху слабото представяне на компаниите от енергийния сектор, поради рязкото поевтиняване на петрола. Европейският сорт Брент загуби 0.77% от стойността си, достигайки цена от $53.72 за барел, докато лекият суров щатски петрол поевтиня с над 3% до $47.54 за барел. На форекс пазарите щатския долар продължи обезценяването си спрямо основните си конкуренти, основно поради намаляващите очаквания за ново вдигане на лихвените проценти от ФЕД. Американската валута продължи да се търгува на нива над 1.20 спрямо еврото и проби под границата от 108.00 спрямо японската йена. Това очаквано насочи голяма част от инвестициите към борсите за ценни метали. Златото се задържа близо до едногодишния си връх от $1349 за тройунция, с което записа трета поредна седмица на поскъпване.

Икономически данни – Канада

Седмицата ще започне с данни за жилищния сектор в Канада за месец август. В 15:15 часа българско време ще бъде публикувана информация за броя на започналите строежи на жилищни сгради за изминалия месец. Данните ще бъдат на годишна база и са водещ индикатор за развитието на строителния и жилищния сектор в страната.

eBay Inc.  – Дневна

Един от гигантите в сектора за онлайн търговия показва значително поскъпване на акцията си през последната седмица на търговия, достигайки до исторически за компанията връх от $38. Цената среща съпротива от горната граница на възходящия трендови канал на движение и дава сигнал за възможна корекция. Очакваме да последва кратък период на разпродажби, който да понижи стойността на акцията до нива около $35, от където цената ще може да възобнови възходящото си движение.

GBP/USD – Дневна

GBP/USD продължава близо 5-месечното си движение в плавен възходящ трендови канал. От началото на септември британският паунд бележи значително поскъпване, преминавайки над 50-дневната ЕМА на валутната двойка. Локалният максимум от 1.32 вероятно ще бъде пробит, но нива между 1.3250  и 1.33 ще окажат силна съпротива на цената. Индикаторът RSI наближава зоната на свръхкупен пазар, което също сигнализира за скорошна корекция на движението. Поставянето на лимитирана поръчка за продажба на ниво от 1.3250 ще бъде добър подход в текущата ситуация.

XAU/USD – 4 часова

Силното поскъпване на златото продължава трета поредна седмица, като ценният метал достигна до едногодишен връх от $1349 за тройунция. Последният ден на търговия беше белязан от леко поевтиняване, което може да индикира предстояща корекция. Краткосрочно влизане в къса позиция ще бъде оправдано, като следваща значителна подкрепа може да се очаква около нива от $1333, което съвпада със стойност  38.20 от корекцията на Фибоначи.

Dow Jones – Дневна

След достигане на исторически връх в началото на месец август, индустриалният щатски индекс показва колебание и не успява да се задържи над границата от 22 000 пункта. Движението му бива подкрепено от 50-дневната средна, която ограничава поевтиняването до 21 650. Може да се забележи формирането на нов тесен възходящ канал, който в комбинация с обръщащото движение на индикаторът стохастик, дават предпоставки за бъдещо покачване на Dow Jones. Влизане в дълга позиция е желателно да бъде ограничено до достигане на психологическата граница от 22 000, където индексът може да се очаква да срещне по-сериозна съпротива.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: европа | петрол | нефт | евро | долар | САЩ | пазари | злато | ураган | природни бедствия | Ирма