Анализ на международните пазари: 7 декември

Петролът поевтиня с над 2%, след като данните показаха силен ръст на резервите в САЩ

Въпреки че Dow Jones и S&P500 приключиха деня в червена зона, инвеститорите останаха спокойни в очакване на детайли относно преговорите за данъчната реформа в страната. Двата индекса отстъпиха съответно с 0.16% и 0.01%, като от състава на S&P500 секторът на информационните технологии напредна с 0.8%, но ръстът беше компенсиран от загубите на енергийните компании, които записаха понижение от 1.3% на фона на дневното понижение в цената на петрола. NASDAQ успя да напредне с 0.21% до 6776, подкрепен основно от акциите на Facebook, които добавиха 2% към стойността си.

Европейските борси също приключиха търговия със слаби понижения, като DAX отстъпи с 0.38% главно заради слабите резултати на автомобилния и банковия сектор. На пазарите на суровини петролът поевтиня с над 2%, след като силен ръст на резервите в САЩ загатна, че търсенето вероятно отслабва.

В същото време производството в страната удари нов седмичен рекорд. Доброто представяне на щатския долар доближи златото до двумесечно дъно. В края на деня тройунция от ценния метал се търгуваше на цена от $1263.

Изявление – Марио Драги

В 18:00 часа българско време президентът на ЕЦБ Марио Драги, в качеството си на председател на Организацията на ръководители по надзора, ще вземе участие в пресконференция на Банката за международни разплащания, която ще се състои във Франкфурт, Германия.

Инструмент на фокус - Morgan Stanley

Акцията на американската инвестиционна банка се намира в дългосрочен възходящ трендови канал, а достигането до горната му граница е рекорд за цената на книжата след финансовата криза от 2007-2008 година. Седмицата започва с понижение на цената, което съвпада с напускането зоната на прекупен пазар от индикаторът стохастик. Акцията се намира над 50 и 100-периодните средни и смятаме, че моментът е удачен за продажба, като влизане в къса позиция е желателно да бъде придружено със стоп за прибиране на печалбите около ниво от $50.

EUR/USD

След краткото си покачване над ниво 1.1900, най-търгуваната валутна двойка дава индикации за формиране на дългосрочен низходящ трендови канал. Търговията в неговите граници бива основно дефинирана от ключовото ниво на подкрепа от 1.1700, което дълго време ограничава пониженията. В момента EUR/USD се намира на нивото на 50-дневната ЕМА, като неин пробив вероятно ще доведе и до тест на устойчивата подкрепа, който ще ни даде насоки за бъдещото развитие на валутната двойка.

XAG/USD

Поглеждайки в дългосрочен план, може да видим, че очертаващото се трето поредно седмично понижение в цената на среброто не е неочаквано. След пробива под 50-периодната подвижна средна, цената се е насочила към оформената зона на подкрепа около $15.50 за тройунция, а осцилаторът MACD продължава движението си в негативна територия. До края на годината може да се очаква тест на подкрепата, като пробив е малко вероятен, а влизане в дълга позиция при достигане до ниво от $15 би била добра инвестиция.

Dow Jones

След достигането на пореден исторически връх, индексът на 30-те сини чипа изпитва известни колебания през последните дни, като продажбите преобладават в състава на Dow Jones. На 8-часова графика можем да видим, че въпреки текущата корекция бенчмаркът, все още се намира над подкрепящата трендова линия. Очакваме понижението да продължи до тест на границата от 24 000 пункта, след което вероятно индексът да генерира импулс за нов период на възход.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: петрол | евро | долар | пазар | акции | злато