АПИ ще даде 425 млн. лв. за строителството на 36 км пътища

Строителството на пътя Мездра–Ботевград ще струва 302 млн. лв. без ДДС

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжни процедури за строителство общо около 36 км пътища, за които е готова да плати 425 млн. лв. без ДДС. Става въпрос за 33 км от пътя между Мездра и Ботевград, както и за 6 км Софийския околовръстен път - от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет, съобщават от пътната агенция.

Строителството на пътя Мездра–Ботевград ще струва 302 млн. лв. без ДДС, като АПИ определя отсечката като най-сложната от пътя Видин-Ботевград, който предстои да бъде изграждан.


Отсечката ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с обща ширина от 20 метра. Трасето ще следва съществуващия път, с изключение на участъците около селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Там строителството ще е по нов терен.

Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения – надлез над ж. п. линията Мездра - София, мостове над реките Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене.

Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и др. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м.

Обществената поръчка за отсечката Мездра – Ботевград е разделена на две. Лот 1 - от км 174+800 до км 194+122 е с индикативна стойност на поръчката за допълнително проектиране от 123 млн. лв. без ДДС. Срокът на изпълнение е 1096 дни (3 години), от които 180 дни са планирани за проектиране и 916 дни за строителство.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17.30 ч. на 28 май 2018 г.

Лот 2 е от км 161+367 до км 174+800 и е с индикативната стойност за допълнително проектиране и строителство от 178.8 млн. лв. без ДДС. Срокът на изпълнение е 1096 дни (3 години), от които 180 дни са планирани за проектиране и 916 дни за строителство.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17.30 ч. на 4 юни 2018 г.

От АПИ изтъкват, че пътят Видин – Ботевград, с дължина от 167 км, е приоритетен проект в инвестиционната програма до 2022 г., тъй като с модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

Обществената поръчка за проектиране и строителство на Софийския околовръстен път в участъка от км 35+260 до км 41+340 ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет. Индикативната ѝ стойност е 123 млн. лв. без ДДС.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17.30 ч. на 11 юни 2018 г.


Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела - пътен възел „Стар Лозенски път“, пътен възел Патриарх Герман“, пътен възел „Самоковско шосе“, пътен възел „Младост“. Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др.

Срокът за изпълнение е 910 календарни дни (две години и половина), от които 180 дни за проектиране и 730 дни за строителство.

С реализацията на проекта ще се улесни движението на транзитния трафик и връзката между автомагистралите „Струма” и „Тракия”.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | околовръстен път | Дончо Атанасов | строеж на инфраструктура | Мездра-Ботевград

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини