„Аурубис“ показа на Европа добрите екологични практики

Компанията разведе европейски делегати до двете си пречиствателни станции

Снимка: Economic.bg
Медодобивният завод „Аурубис“ събра европейските делегати на обиколка в завода в Пирдоп и представи добрите екологични практики в рециклирането и опазването на околната среда. Повод за събитието бе Неформалната среща на министрите на околната среда в София, която се проведе на 10 и 11 април в Националния дворец на културата (НДК), където основна тема бяха качеството на въздуха и добрите европейски практики за опазване на околната среда.

„Аурубис“ е в пряко сътрудничество с Българското председателство на Съвета на ЕС и днешното събитие е една от най-големите инициативи на групата. Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на компанията Тим Курт. В края на януари, на първия голям неформален съвет „Икономика и икономическа развитие“, председателят на УС на групата „Аурубис“ Юрген Шахлер запозна министрите на икономиката с основните предизвикателства пред базовата индустрия. Той призова за промяна на европейското законодателство и изграждане на дългосрочна стратегия на ЕС – „Индустрия 2030 г“. 

Тим Курт показа на делегатите модерната пречиствателна станция за дъждовна вода, която работи от ноември 2014 г. Инвестицията в нея е била около 6 млн. евро, а заедно с реконструкциите сумата нараства до близо 10 млн. евро. Курт обясни, че една от целите на компанията е да създаде дългосрочни европейски стандарти за рециклиране на продукти – да бъде ясно в целия ЕС какви метали има в продуктите и по какъв начин те могат да бъдат рециклирани.

Мениджърът на българската компания „Аурубис“ Ангел Костов представи и трите текущи екологични проекта на фирмата, които ще бъдат на стойност над 10 млн. евро. Първият е за рекултивация на действащото хвостохранилище, която трябва да започне през следващата година. Заедно с нея ще стартира и вторият проект - оптимизация на начина на охлаждане на шлаката. Третият проект е за реконструкцията на промишлената пречиствателна станция, където ще бъдат добавени нови 4 пясъчни филтъра, които допълнително ще пречистват остатъчните вещества. 

„Аурубис“ се гордее с вече 150-годишната си история и разполага с представителства в 24 страни. В България компанията съществува от 1997 г., а в момента за нея директно работят над 850 човека. Заедно с компаниите, които обслужват дейността на „Аурубис“ ангажираните са 2500 души. Производството на компанията за миналата година формира 9% от целия български износ - около 2.5 млрд. лв. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | екология | председателство | Аурубис | медодобив сярна киселина | екологични практики

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини