Австралия узакони еднополовите бракове

Само четирима депутати гласуваха "против" законопроекта

Снимка: БТА
Австралийският парламент одобри закона за легализиране на еднополовите бракове, предаде Асошиейтед прес. Законопроектът бе подкрепен от мнозинството депутати в 150-местната долна камара, само четирима гласуваха "против" промяната на дефиницията на брака от "съюз между мъж и жена" на "съюз между двама души". 

Преди седмица Сенатът (Горната камара) одобри документа с мнозинство от 43 срещу 12. Тези се очаква той да бъде подписан от генерал - губернаторът , а законът ще влезе в сила след месец.

Припомняме, че до промяната се стигна след бурни и остри публични дебати в страната. Правителството намери изход, като проведе широко социологическо допитване, което, макар и силно критикувано, показа, че голямо мнозинство от хората подкрепят промяната. 

Всички предложени към законопроекта поправки, отнасящи се до свобода на словото и религията за противниците на гей-браковете, бяха отхвърлени от парламента.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | гласуване | Австралия | еднополови бракове