БДЖ се хвали с "нови" седалки за машинистите

Години наред бяхме свидетели на шокиращи примери за условията на работа в железниците

Снимка: Economic.bg
„БДЖ–Пътнически превози“ ЕООД се похвали, че ще монтира 26 "нови" седалки в локомотивите, които да бъдат използвани от машинистите и 40 седалки за помощник-машинистите. От официалното съобщение на дружеството се разбира, че те ще бъдат монтирани поетапно, като с приоритет са "локомотивите с най-голяма необходимост" в страната.

От пресцентъра на БДЖ разкриха пред Economic.bg, че в момента в депата на дружеството се изработват още 70 седалки за машинистите и 120 за помощниците. Общата стойност на всички изработени 66 седалки е около 60 хил. лв., а парите идват от бюджета на държавната жп компания. Това прави по близо 1000 лв. на седалка.

Обществена поръчка не е пускана, тъй като новите седалки са собствено производство. БДЖ обаче не разполага с линия, която да прави чисто нови седалки. От компанията не уточниха как точно се произвеждат те, но експерти коментираха за Economic.bg, че вероятно става въпрос за "преправяне" на стари седалки, които сега се монтират в локомотивите.
Освен плануваните около 260 седалки (общо за машинистите и помощник-машинистите), БДЖ планира да обнови и седалките в останалите локомотиви. За тях вече ще се пуска обществена поръчка, което означава, че вероятно ще бъдат наистина нови.

Новината за новите седалки идват след доста години, през които бяхме свидетели на шокиращи гледки за условията на работа в БДЖ. През 2012 г. служител на железницата сподели снимка на своето работно място, която предизвика остри реакции в обществото, но не предизвика никаква реакция у ръководството на компанията.В началото на 2018 г. във Facebook групата „В защита на професионалистите от БДЖ и НКЖИ“ бяха публикувани фотоси на „столове“, които трябва да служат на машинистите, за да си вършат съвестно работата.Тези снимки не кореспондират с твърденията на директора на БДЖ Владимир Владимиров, който заяви, че нещата в компанията се подобряват.

Според информация на пресцентъра на БДЖ новите седалки са част от програма за подобряване на условията на труд на служителите в железницата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | влак | седалки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини