Беларус легализира криптовалутите в търсене на чуждестранни инвеститори

Президентът Александър Лукашенко вече е подписал указ

Снимка: Pixabay
18:38 22.12.2017
Властите в Беларус са легализирали транзакциите с криптовалути, съобщават световните агенции. Либерализацията е част от стремежа им да стимулират ръста в частния сектор, както и да привлекат чуждестранни инвестиции.

Според информацията президентът Александър Лукашенко вече е подписал указ в четвъртък, съобщават от пресслужбата му. 

Междувременно най-популярната криптовалута bitcoin се срина до под 13 500 долара по-рано днес, след като в неделя бе достигнала курс от 20 000 долара. Практически електронната валута се обезцени с 30% за по-малко от седмица. Нейните поддръжници обаче отхвърлят предупрежденията за нестабилности и застават зад тезата, че това е началото на нова парична система, алтернативна от останалите, които зависят от централните банки.  

„Всички умни и интелигентни хора знаят какво са стабилността и редът“, коментира Лукашенко по-рано този месец. „Всички се опитват да достигнат брега. Ние сме готови да организираме док и дори пристанище“, уточнява още той метафорично. 

Бившата съветска република е притисната между Русия и Европейския съюз (ЕС), като все още върху нея тегнат проблемите на бюрокрацията и неефективните държавни предприятия. Беларус продължава да е зависима и от руските пари и субсидии. 

Любопитно е обаче, чеЛукашенко, който някога определи интернет като „боклук“,  успя да въведе редица реформи за подобряване на бизнес климата и да задържи икономиката стабилна след рецесията през 2015 г. и 2016 г. 

Беларус има и своята история по отношение на информационните технологии, като още по съветско време страната е разработила някои световно признати IT марки. 

Настоящият указ пък цели да привлече предприемачи, работещи с набиращите популярност цифрови пари, които от своя страна търсят по-привлекателни места за опериране с криптовалути, тъй като контролът в тази сфера започва да се засилва. 

„Указът е пробив за Беларус“, коментира Антон Миакишев пред Reuters, който е ръководител на офиса на Microsoft в страната. Според него стъпката дава възможност на страната да направи скок напред в развитието си и ще позволи на чуждестранния капитал да потече към Беларус, където да работи в комфортни условия. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Беларус | Bitcoin | Александър Лукашенко | легализация | криптовалути | транзакции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини