Бил Гейтс инвестира $80 млн. в умен град

Предприемачът иска да направи град на бъдещето в Аризона

Група, свързана с инвестиционната компания на Бил Гейтс е инвестирала 80 млн. долара в проект за умен град край Финикс, Аризона.

Умният град Белмонт ще бъде проектиран с автономни превозни средства, високоскоростни цифрови мрежи, центрове за данни, нови производствени технологии и автономни логистични центрове, съобщава CNN Money.

Не е ясно колко доколко бившият изпълнителен директор на Microsoft Гейтс, който е собственик на компанията-майка на проекта, Cascade Investment, ще участва в директно в проекта.

Belmont Partners, базираната в Аризона инвестиционна група за недвижими имоти, която ръководи проекта, заяви, че новото умно градче ще бъде сходно по размер с близкия Темпе, Аризона, с население от 182 000 души.

"Изграждането на инфраструктура от бъдещето на зелено е далеч по-лесно и по-рентабилно от модернизирането на съществуваща градска мрежа", каза в изявлението говорителят на компанията Грейди Гамаж.

Аризона има репутацията на щат, отворен за технологиите. Няколко основни участници в бизнеса с автономни автомобили - Waymo, Uber и Intel - тестват тук своите иновации.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиция | бил гейтс | умен град