Бисер Манолов: Скоро ще се родят първите държавни криптовалути

Бъдещето принадлежи на смесените публично-частно блокчейн мрежи

10:37 20.03.2018
Симпатизантите на криптоактивите преживяха кошмарна седмица. Негативните новини валяха отвсякъде със силата на парен чук. Google ще наложи забрана за рекламирането на ICO ( първично предлагане на криптовалути), централните банкери на държавите, спадащи към групата на 20-те най-мощни индустриални страни ще обсъждат в Аржентина ситуацията с криптовалутите.

 Навсякъде се говори за регулации, регулации... и пак регулации. 

Крайните криптоманиаци са гневни за идеята за тотална централизация на валутите. По-умерените виждат в регулирането началото на някакъв ред в тоталния хаос, който тържествува навсякъде. 

„Крипто миньорите“ се гърчат под тежестта на ценовите сривове и предстоящите сметки за ток. 

Спекулантите, изкупили огромни количества видео карти за майнинг, предлагащи ги с 40-50% над придобитите цени, настъпиха мотиката. 

Любителите на стратегията при новите ICO „pump and dump“ все повече започват да разбират, че това в края на краищата е една игра с твърде спорни претенции за „як бизнес“. Любителите на стратегията „HODL“, които по право претендират, че са портфолио мениджъри, са с прегрели телефони от свои клиенти, които с основание се тревожат за изчезващите им активи.  

Песимистите по отношение на криптоактивите тържествуват: „КАЗАХ МЕ ЛИ ВИ!?!“. 

Истината е, че нищо кой знае какво не се е случило. Просто този нововъзникващ пазар бе превърнат в казино. Инвестициите в ICO бяха залагания в стил „Блек Джек“.  

Дотук с емоциите! Винаги съм считал, че ако искаш да разбереш процесите, трябва да стъпиш здраво върху фундаменталната идея. Нека да започнем от процеса на дигитализация на глобалната икономика. Хората искат прости обяснения на сложни процеси. 

Ще ви провокирам. Нека да сложим знак за равенство между „дигитализацията“ и „дематериализацията“. Какво означава това“? Компютърното управление на технологичните и производствени процеси наложи рязко намаляване на потреблението на материали при създаването на единица брутен продукт. Според Кевин Кели коефициентът за потребление на материали при създаването на единица продукт е спаднал драматично за последните 150 години, като за последните 20 години тази тенденция е още по-ускорена. 

През 1870 година са били необходими 4 килограма материал за създаването на единица БВП в САЩ, през 1930 година е вече 1 килограм. Този процес е най-видим при автомобилостроенето. 

 Нека да се опитаме да сложим и знак за равенство между „дигитализация“ и „собствени активи“. Какво означава това? Навремето, за да бъдеш най-голямата транспортна компания, означаваше да имаш най-голям брой транспортни средства. За да бъдеш най-голямата хотелска верига - съответно трябваше да имаш най-много собствени хотели. Примерите са много. 

В момента точно поради процеса на дигитализация на икономиката, за да бъдеш най-големият в даден сектор, просто трябва да имаш най-добрата платформа и нищо повече. Т.е.  притежанието на собствени активи не те прави по-голям или по-малък в даден сектор, а платформата с база данни. 

Да, кръвоносната система на дигиталната икономика се нарича „база данни“. И така, в съвременния свят, който притежава базата с данни, той е царят на ситуация. 

Монополът върху „базата с данни“ доведе до множество „малки революции“ в настоящия момент, като това е една от причините за възникването на блокчейн технологията. Ако трябва да го кажем най-кратко, блокчейн технологията представлява децентрализирана система за пренос, верификация, съхранение и дистрибуция на база данни. Точно тази „децентрализация“ на публичните блокчейн мрежи опияни новата генерация. 

Създаването на криптоактиви е част от целия процес, но изрично искам да подчертая – една малка част от него. Децентарлизацията на базата данни е прекрасно нещо, когато говорим за него, и често пъти ни къса нервите, когато използваме публичните блокчейн мрежи. Колкото повече хора се включват активно в използването на публични блокчейн мрежи, толкова повече те показват своите технологични несъвършенства. 

Все повече хора осъзнават факта, че блокчейн мрежите с най-много възможности са частните. Няма да коментирам различните протоколи, защото не е необходимо. 

Чисто интуитивно считам, че бъдещето ще принадлежи на смесените публично-частно блокчейн мрежи. 

Криптоактивите са част от гореспоменатите процеси. Към настоящия момент хаосът в ценовото им движение отблъсква сериозните инвеститори. Измамите при ICO са правило, а не изключение. Силно, наистина много силно трябва да вярваш, че тези процеси са необратими , и че бъдещето им принадлежи, за да не изпаднеш в паника в настоящия момент.

На институционално ниво се работи много активно. Говоря за банки, транспортни компании, държавно управление, здравеопазване и т.н. Нямам съмнение, че официалните власти навсякъде следят тези процеси и нямам никакво съмнение, че скоро ще станем свидетели и на първите държавни криптовалути. В този смисъл най-сериозните проекти ще оцелеят със сигурност, а измамите ще бъдат за сметка на „търсачите на бързи печалби“. 

В настоящия момент на панически разпродажби е най-важното да си направите правилните изводи и да прецените доколко може да понесете ценовите катаклизми. Емоционални решения не трябва да има. Ако знаете колко може да си позволите като загуба, а не „стискате фанатично своята позиция“ - просто сте си платил един безценен урок. 

Най-скъпите реални уроци се помнят цял живот, а тези от учебниците - само за да си вземете изпита. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: регулации | Бисер Манолов | криптовалути | ICO | блокчейн мрежи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини