Борисов не смята, че засега трябва да гоним руски дипломати

"Продължава да се говори за действия, които ми напомнят отпреди 20 години", заяви премиерът

11:02 30.03.2018

България засега няма да гони руски дипломати заради скандала „Скрипал”. Това каза премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„Към този момент не считаме, че трябва да гоним дипломати от Руската федерация. Използвахме Съвета със всички служби. Извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или 4 седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация”, каза премиерът.

По думите му извикването на консултации в дипломацията е нормална практика. „Обръщаме сериозно внимание. От месеци наред предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Неслучайно и в Косово продължават ескалациите. Продължава да се говори за действия, които ми напомнят отпреди 20 години. Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания и в същото време посланик Коцев ни запозна с това, което в Москва се говори. Чакаме повече доказателства, ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация“, каза още Борисов.

Лидерът на основната опозиционна партия БСП Корнелия Нинова коментира, че присъстващите на Съвета така и не са постигнали съгласие за съставяне на обща декларация по темата "Скрипал". " Не постигнахме съгласие за обща декларация, за което съжалявам. И националният интерес, и интересът на Европа изискваше българският парламент да има такава", каза Нинова и уточни, че партия ГЕРБ в лицето на председателя на парламентарната ѝ група Цветан Цветанов се противопоставила на декларацията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Русия | руски | дипломати | премиер | Сергей Скрипал | изгонване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини