Борисов вижда АЕЦ „Белене“ като осъществим „балкански проект“

Това би било прекрасно решение за АЕЦ "Белене", днес ми дойде идея, каза българският премиер

15:08 26.02.2018
Дали да не помислим за общо финансиране на АЕЦ "Белене", един балкански проект за електропреносната ни система. Този риторичен въпрос си зададе министър-председателят Бойко Борисов по време на Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Това би било прекрасно решение за АЕЦ "Белене", днес ми дойде идея. С европейско финансиране, с акционери всички нас. Така че, бихме могли да го преговорим. Електропреносните ни системи биха могли да се свържат“, каза Борисов. Той покани колегите си в София на 1 март, когато на посещение у нас ще бъде председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Надявам се да си напишем домашните, да си наложим така схемите, за да привлечем инвеститори“, каза премиерът.

Той посочи, че в момента България разполага с платено оборудване за централата - два реактора за 2200 мегавата, които „стоят в кашони“. „АЕЦ-ът може да се превърне в още един независим за региона енергоизточник заедно с газовите проекти и междусистемните връзки“, допълни премиерът.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини