Държавите с високи доходи се борят най-много с мръсния въздух

7 милиона души умират всяка година от заболявания, причинени от замърсената околна среда

Снимка: Pixabay

Нивата на замърсяване на въздуха остават опасно високи в много части на света. Нови данни от Световната здравна организация (СЗО) показват, че 9 от 10 души вдишват въздух, съдържащ високи нива на замърсители. Обновените данни разкриват обезпокоителни смъртни случаи от 7 милиона души всяка година, причинени от замърсяването на околната среда.

"Замърсяването на въздуха заплашва всички нас, но най-бедните и най-маргинализираните хора носят тежестта", казва  генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

"Неприемливо е, че над 3 милиарда души - повечето от тях жени и деца - все още дишат смъртоносен дим всеки ден от използването на замърсяващи печки и горива в домовете си. Ако не предприемем спешни действия по отношение на замърсяването на въздуха, никога няма да се доближим до постигането на устойчиво развитие”, добавя специалистът.

7 милиона смъртни случая всяка година

СЗО изчислява, че около 7 млн. души умират всяка година от излагане на фини частици в замърсения въздух, които проникват дълбоко в белите дробове и сърдечно-съдовата система, причинявайки заболявания, включително инсулт, сърдечни заболявания, рак на белите дробове, белодробни заболявания и респираторни инфекции, включително пневмония.

Повече от 90% от смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха, се наблюдават в страни с ниски и средни доходи, главно в Азия и Африка, следвани от страни с нисък и среден доход в източната част на Средиземноморието, Европа и Америка.

Като цяло нивата на замърсяване в атмосферния въздух са най-ниски в страните с високи доходи, особено в Европа, Америка и Западния Тих океан. В градовете с високи доходи в Европа се оказа, че замърсяването на въздуха намалява средната продължителност на живота до 2 и 24 месеца, в зависимост от нивата на замърсяване.

Около 3 милиарда души - повече от 40% от населението на света - все още нямат достъп до чисти горива и технологии за готвене в домовете си, основен източник на замърсяване на въздуха в домакинствата. СЗО наблюдава замърсяването на въздуха в домакинството повече от десетилетие и докато скоростта на достъп до чисти горива и технологии се увеличава навсякъде, подобренията дори не съответстват на нарастването на населението в много части на света, особено в Африка.

Още държави предприемат действия

Повече от 4300 града в 108 страни са включени в базата данни на СЗО за качество на атмосферния въздух, което го прави най-пълната база данни за замърсяването на въздуха по света. От 2016 г. в базата данни са добвени повече от 1000 допълнителни градове, което показва, че повече държави отвсякога измерват и предприемат действия за намаляване на замърсяването на въздуха.

Базата данни събира годишни средни концентрации на фини прахови частици (PM 10 и PM 2,5 ). PM 2.5 включва замърсители, като сулфат, нитрати и черен въглерод, които представляват най-голям риск за човешкото здраве. Препоръките на СЗО за качеството на въздуха изискват от страните да намалят замърсяването на въздуха до средни годишни стойности от 20 μg / m 3 (за PM 10 ) и 10 μg / m3 (за PM 25 ).

"Много от световните мегаполиси надхвърлят над пет пъти препоръчителните нива на СЗО за качеството на въздуха, което представлява значителен риск за здравето на хората", казва шефът на управлението за обществено здраве и околна среда в СЗО д-р Мария Нейра. „Виждаме ускоряване на политическия интерес към това глобално предизвикателство за общественото здраве. Увеличаването на данните за замърсяването на въздуха в градовете отразява ангажимента за оценка и мониторинг на качеството на въздуха. По-голямата част от това увеличение се е случило в страните с високи доходи, но се надяваме да видим подобно увеличаване на усилията за наблюдение в световен мащаб”, каза тя.

Докато последните данни показват, че нивото на замърсяване в атмосферния въздух все още е опасно високо в повечето части на света, се наблюдава и известен положителен напредък. Страните предприемат мерки за справяне и намаляване на замърсяването на въздуха от прахови частици. Например само за две години индийската Pradhan Mantri Ujjwala Yojana Scheme осигури на 37 милиона жени, живеещи под прага на бедността, безплатни връзки за втечнен газ, за ​​да ги подпомогне при преминаването към чиста енергия за битови нужди. Мексико Сити се ангажира с по-чисти стандарти за превозните средства, включително забрана на дизелови автомобили до 2025 г.

Основните източници на замърсяване на въздуха от прахови частици включват неефективното използване на енергия от домакинствата, промишлеността, секторите на селското стопанств, транспорта и електроцентралите, работещи с въглища. В някои региони пясъкът и пустинният прах, изгарянето на отпадъци и обезлесяването са допълнителни източници на замърсяване на въздуха. Качеството на въздуха също може да бъде повлияно от естествени елементи като географски, метеорологични и сезонни фактори.

Замърсяването на въздуха не признава границите. Подобряването на качеството на въздуха изисква устойчиви и координирани действия на правителството на всички нива. Страните трябва да работят заедно за решения за устойчив транспорт, по-ефективно производство и използване на възобновяема енергия и управление на отпадъците. СЗО работи с много сектори, включително транспорт и енергетика, градоустройствено планиране и развитие на селските райони, за да подпомогне страните да се справят с този проблем.

СЗО оценява, че около 90% от хората по света вдишват замърсения въздух. През последните 6 години нивата на замърсяване на околния въздух са останали високи и приблизително стабилни, като намаляващите концентрации са в някои части на Европа и в Северна и Южна Америка.

Европа има най-голям брой места за отчитане на данни.

„Политическите лидери на всички нива на управление, включително кметовете, сега започват да обръщат внимание и да предприемат действия", добавя д-р Тедрос. „Добрата новина е, че виждаме все повече и повече правителства да увеличават ангажиментите си за наблюдение и намаляване на замърсяването на въздуха, както и по-глобални действия от страна на здравния сектор и други сектори като транспорта, жилищното настаняване и енергетиката”.

Тази година Световната здравна организация ще свика първата глобална конференция за замърсяването на въздуха и здравето (30 октомври - 1 ноември 2018 г.), за да събере правителствата и партньорите в глобален план за подобряване на качеството на въздуха и борба с изменението на климата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: свят | държави | фини прахови частици | мръсен въздух | СЗО | смъртни случаи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини