ЕК дава на съд Унгария, Полша и Чехия заради бежанците

Те не са приели нито един кандидат за убежище

14:56 07.12.2017
Европейската комисия взе решение днес да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да изпълнят задълженията си по приема на бежанци, предаде Франс прес.

Трите страни са обвинени за това, че са отказали да приемат дори един кандидат за убежище. Унгария, Полша и Чехия настояват, че мюсюлманските бежанци нямат място в техните преобладаващо християнски общества и че се страхуват за сигурността си след кървавите атентати в редица европейски държави. 

Отказът им предизвика напрежение в отношенията с редица европейски страни, сред които Италия, Гърция и Германия. Те ги обвиняват в липса на солидарност и ги заплашват с прекратяване на финансирането от фондовете на ЕС за развитие. 

Припомняме, че по време на пика на кризата с бежанците Европейският съюз прие временна програма за разпределяне на мигрантите в страните членки по квоти. Като цяло бежанският поток намаля благодарение на по-строгия граничен контрол и мерките за спиране на мигрантите извън границите на ЕС.

Комисията ще подаде иск срещу Унгария и за приетите от нея спорни закони за неправителствените организации и висшето образование. През юни президентът на Унгария Янош Адер подписа закон, задължаващ НПО-тата да разкриват източниците си на финансиране от чужбина. А нов закон за висшето образование издигаше пречки пред финансиран от Сорос университет. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Полша | квоти | Чехия | Европейски съд | Европейска Комисия | Унгария | бежанци | отказ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини