ЕС се нуждае от цялостна политика за храната, предупреждава комисия

От EESC настояват за ефективно изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН

Настоящата законова рамка на Европейския съюз не е достатъчна за преминаване към по-устойчиви системи за набавяне на храна. Това гласи становище на Европейската икономическа и социална комисия (EESC).

Блокът спешно се нуждае от цялостна политика за храната, за да подобри съгласуваността в политиките на страните членки в областта на храните, да възстанови стойността на храната и да осигури ефективно изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН, смятат още от комисията.

На своето 530-то пленарно заседание, на което присъства и еврокомисарят с ресор „Здравеопазване и безопасност на храните” Витянис Андрюкайтис, EESC изрази становище, призоваващо за цялостна европейска политика за храните. Целта на въпросната политика трябва да е осигуряване на здравословни храни от устойчиви хранителни системи и свързване на селското стопанство с храненето, осигурявайки вериги за доставки, които опазват общественото здраве на всички граждани в Европа.

„Предизвикателствата пред нас ни принуждават да преосмислим европейската хранителна политика и да я направим цялостна, като зачитаме цялата система за доставяне”, каза Питър Шмид, рапортьор на становището. „Трябва да донесем повече справедливост на пазара и да накараме хората да разберат стойността на храната”, добави той.

Андрюкайтис от своя страна приветства EESC за навременното мнение и подчерта важността на подкрепата от страна на гражданското общество, особено що се отнася до справяне с изхвърлената храна и със здравословните проблеми.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | храна | политика | Европейски съюз | EESC | Европейска икономическа и социална комисия